”Jag mår skit, har inte skrattat på sju år”

Karlskrona Artikeln publicerades
10 bilder
Foto:Polisen

– Det var bara så jävla sjukt. Jag mår skit. Jag har inte skrattat på sju år. Jag vill aldrig mer se honom...

Nu ger den brottsmisstänkte sportprofilens offer sina versioner av mentorns "tillitsövningar".

Flera av dem tror att de drogats.

I går väcktes åtal mot den 40-årige sportprofil i länet som misstänks ha "fostrat" sina adepter med olika övningar som han uppger sig ha hämtat från bland annat elitsoldats- och elitidrottsvärlden – som att klä dem i långkalsonger, knästrumpor, diskhandskar och pannband, bakbinda dem, köra ned en vattenslang i halsen på dem, tejpa över deras munnar, sätta klämmor kring deras bröstvårtor, och till sist trä en plastpåse över deras huvud...

Eller få dem att krypa runt i rummet som hundar, medan han piskade dem.

Detta skulle göra dem till bättre idrottsmän. Få dem att både kunna järnfokusera och uthärda smärta.

Och känna absolut tillit till sin mentale coach...

När de var "duktiga" belönades de med tv-spel, presentkort, klockor, skateboards...

Sportprofilen fick de unga pojkarna, någon var bara 12 år vid första kontakten, en annan 13, att känna sig utvalda. Speciella. Han var ju stor inom sin sport. Inte som utövare, men väl som coach och talangscout.

Han kunde locka med sponsorer, proffskontrakt och reklamfilmsuppdrag.

I Blekinge fick han kontakt med en rad tonårspojkar via ett gymnasieprogram, och han tog dem till sitt hus på landet. Eller till vandrarhem och hotell i bland annat Skåne.

– Han var metodisk och manipulativ. Jag blev hypnotiserad, hjärntvättad, säger en av de sammanlagt tolv målsägarna i den tusen sidor digra förundersökningen.

De skulle varit femton, men i tre fall har de nu hävdade brotten hunnit preskriberas.

Samtliga femton pratar i förhören om hur sportprofilens övningar påverkat deras liv. Samtliga har psykiska men; några av dem betydande, och berättar om bland annat "kaos i hjärnan", panikångest, sömnproblem och svårigheten att vara nära andra.

– Vi blev utnyttjade. Och grundlurade.

Flera av dem tror också att de drogats före de bisarra övningarna.

De har fått se sportprofilens filmer från deras möten; där de sitter och pressas att säga att han är deras gud, att de ska bli lydiga pojkar, och därför mår bra av att bindas.

Han rörde aldrig vid deras könsorgan, men flera av dem fick ändå en känsla av att "det handlade om något sexuellt". Han gick alltid omkring i stora byxor, och höll en kudde framför sitt underliv.

– Efter ett möte stod jag i duschen i timmar, berättar en av målsägarna.

I 40-åringens dator har det också hittats så kallade BDSM-filmer, med inslag av just det pojkarna råkat ut för.

40-åringen säger att det är lite av en tillfällighet. Han har ingen dragning "åt det hållet", men k a n ha hämtat inspiration. På samma sätt som han hämtat den från bergsklättring, förklarar han. Och som sagt elitsoldats- och elitidrottsvärlden.

Specialistvittnen som starkt ifrågasätter detta kommer att höras vid rättegången, som tros kunna inledas inom ett par veckor, och pågå under upp till två veckor.

– Jag är ingen brottsling. Jag har aldrig gjort något mot någons vilja, och jag har otaliga exempel på hur mina övningar lett till framgång inom vår sport, säger 40-åringen.

– De kanske är lite "edgy", men de är tagna ut sitt sammanhang. Det finns uppbyggnadsövningar också, påpekar han.

– Jag är inget galet monster!

Han säger sig helt ovetande om att det skulle finnas inslag i hans övningar som skulle kunna leda till hjärnskador, och livshotande tillstånd.

De tolv målsägarna kommer att presentera sina skadeståndsanspråk vid rättegången.