Tid för vandring bland de vilda växterna

Karlskrona Artikeln publicerades
Henrik Wachtmeister visar några av de växter som finns på Skärva. "Växtligheten erbjuder en fantastisk värld och man tänker inte alltid på vad man ser", säger han. 10 bilder
Foto:Hanna Franzén
Henrik Wachtmeister visar några av de växter som finns på Skärva. "Växtligheten erbjuder en fantastisk värld och man tänker inte alltid på vad man ser", säger han.

Skärva gård bjuder på söndagen in till en botanisk vandring i den lokala floran.

– Det blir som att följa med in en annan värld, säger Henrik Wachtmeister.

De vilda blommornas dag är Sveriges och Nordens mest omfattande blomstervandring. I Blekinge arrangeras det i morgon inte mindre än fyra vandringar där tanken är att komma närmare och lära sig mer om den lokala floran – Kofsa väster om Karlshamn, Hallandsboda, Älmteryds naturreservat samt på Skärva.

– Tanken är att uppmärksamma floran och få folk att komma ut i naturen. Växtligheten erbjuder en fantastisk värld och man tänker inte alltid på vad man ser, säger Henrik Wachtmeister på Skärva gård.

Botanisten Lars Fröberg leder under dagen en botanisk vandring kring gården. Han och Henrik Wachtmeister lärde känna varandra redan som barn när de tillbringade somrarna på Skärva.

– Lars har lett vandringarna sedan vi började med detta i början på 2000-talet och känner området väl. Han stannar upp under vandringen, berättar om vad som finns på platsen och svarar på frågor.

Lars Fröberg är forskare vid Botaniska samlingarna på Lunds universitet och har bland annat lett inventeringarna av Blekinges flora.

– Botaniken kan hjälpa till att se ordningar och sammanhang som man kanske inte är medveten om. Bland annat kan man se på vad man äter och vad som hänger ihop. En kock borde också vara något av en botaniker för att se sambanden mellan olika grönsaker och kryddväxter, säger Henrik Wachtmeister.

Området kring Skärva bjuder på en stor och varierad växtlighet.

– På bara en liten runda kan man till exempel se nästan hela södra Sveriges vilt växande träd, säger Henrik Wachtmeister.

Han är själv särskilt förtjust i vilda och halvvilda växter som går att äta.

– Det blir kanske en tur in i trädgården också. Där finns många roliga och spännande ogräs.