Husägarna: ”Vi var själva aldrig oroliga”

Karlskrona Artikeln publicerades
”Många hade sett bilderna på vårt hus i media och ringde oroliga och undrade om vi höll på att flyta bort”, säger Marie Persberg, Arnöbo sedan knappt ett år tillbaka, i det helt nykonstruerat hus på bilden. 4 bilder
Foto:Mattias Mattisson
”Många hade sett bilderna på vårt hus i media och ringde oroliga och undrade om vi höll på att flyta bort”, säger Marie Persberg, Arnöbo sedan knappt ett år tillbaka, i det helt nykonstruerat hus på bilden.

– Vi var själva aldrig oroliga, huset är byggt för att klara översvämningar.

Men många vänner hörde av sig, och undrade, och vi hörde också vattnet slå in under golvet hela natten...

Dan efter den stora översvämningsdagen var lugnet tillbaka på de värst utsatta platserna i stan, som på bara några timmar hade förvandlats från staden vid till staden i vattnet; eller Nordens Venedig som säkerligen fler än en fick ur sig.

Och på allra värst drabbade Arnö, där vattnet i en av källarna stod halvmeterhögt på onsdagskvällen, tog man "vattenchocken" med jämnmod.

– Många hade sett bilderna på vårt hus i media och ringde oroliga och undrade om vi höll på att flyta bort, berättar Marie Persberg, Arnöbo sedan knappt ett år tillbaka, i ett helt nykonstruerat hus alldeles intill strandkanten.

I går var huset nästan helt omgärdat av iskallt och knädjupt vatten, och vinterns vedförråd var på väg ut i viken när det till sist kunde räddas.

– Det enda som kommer att ge lite mer jobb är att vattnet står högt i ett växthus på tomten, och måste ut igen manuellt.

Men den nya, källarlösa villan är byggd på en stabil platta som vattnet cirkulerar under.

– Så vi var aldrig oroliga, även om det kändes lite ovant att kunna höra vågkluck under golvet hela natten. Och lite otäckt var det när vattnet höjdes så snabbt, från någon halvmeter över det normala till drygt en meter.

En av Marie Persbergs grannar hade fått in ungefär 30 centimeter vatten i källaren, men detta var långt ifrån första gången, "och vi förvarar inte längre någonting av värde på golven". Enda bekymret var att den kullblåsta hammocken frusit fast i isen.

– Fast nu kan vi åka skridsko här på tomten igen, om vi vill, skrattar hon.

På Ekholmen stod vattnet också högt i källarna på sina håll.

– Jag hade som mest vid 15-tiden, och en del saker jag förvarade därnere skadades, men det handlar dessbättre inte om några större värden, berättar Torbjörn Bredberg – som upplevde sin andra stora översvämning i huset på knappt fem år.

– Förr kom de högst var tionde berättar de tidigare ägarna, så någonting har väl hänt med klimatet, befarar han.

Även på andra utsatta platser, som Borgmästarekajen, Fisktorget, Stumholmen och Långö, drog sig vattnet sakta men säkert tillbaka igen under torsdagen. Brandmästare Billy Åkerström berättar att räddningstjänsten fick ett femtontal larm allt som allt; det allra senaste från ett Trossökonditori under torsdagsförmiddagen.

– Vi hjälpte till med länspumpning i ungefär hälften av larmen, de allra värsta. Men de som bor "illa", och har varit med förr, har egna pumpar numera, och klarar sig bra med dem, säger han till Sydöstran.

Mats Svensson, skadechef på Länsförsäkringar Blekinge, berättar att de första skadeanmälningarna redan börjat komma in, även om han tror att många fritidshusägare kommer att upptäcka "sina" skador först nu under helgen, eller än senare.

– Vi har redan en del stora skador, det springer lätt upp i några hundra tusen kronor, men det är just för sådana här situationer vi finns till, det handlar inte om så kallad force majeure, utan vi hjälper förstås till.