Utpressare fick fängelse

Blekinge Artikeln publicerades

De båda män som tidigare i år pressade en företagare i Vedeby på pengar, för en påstådd spelskuld, dömdes i går till fängelse – och till att betala skadestånd.

Företagaren fick ett första besök av männen, 46 och 49 år gamla, i februari i år. De påstod då att de tagit över en skuldsedel från företagarens tid i fängelse; en skuld på 60?000 kronor.
Företagaren hade aldrig spelat kort om pengar, och försökte mota ut männen. De började då plötsligt prata om hans dotter i stället, och hur synd det väl skulle vara om hon råkade ur för allehanda hemskheter.
Av rädsla och chock lyckades då företagaren skrapa ihop 20 000 kronor, som han gav de två männen.
Det var först då de hörde av sig igen, någon månad senare, som han kontaktade polisen.
När männen stegade in på företagarens kontor i mars i år fanns polis i närheten. Innan man beslöt sig för att slå till hade emellertid de två männen såväl hunnit hota företagaren med kniv som att ta ett struptag på honom, och hota ”slakta” honom.
De försökte också tvinga honom skriva under en skuldförbindelse på 48 000 kronor.
När de greps hittades en soft air-gun och flera knivar i männens bil.
Vid rättegången nekade männen till brott. Den ene medgav dock att han ”kanske varit lite irriterad” på företagaren, eftersom denne inte ville kännas vid skulden. Han hade själv vunnit skuldsedeln på kortspel på kåken, uppgav han. Av en känd kriminell.
Blekinge tingsrätt fann i går såväl utpressning som försök till utpressning styrkt.
De två männen döms till sex månaders fängelse vardera, och ska även sitta av fyra tidigare villkorligt medgivna straffmånader, för annan brottslighet.
De ska dessutom tillsammans betala företagaren i Karlskrona 40 000 kronor i skadestånd.