Varannan 12-åring i Blekinge har karies

Blekinge Artikeln publicerades

Barnen i Jämtland och Blekinge har nästan dubbelt så många hål i tänderna som barnen i Jönköping. Nästan vartannat barn har i dessa län karies. Föräldrarnas utbildning är en förklaring.

Även om tandhälsan generellt sett förbättrats de senaste åren finns det fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet.

Jämtland toppar statistiken, berättar Svenska Dagbladet. Där har nästan hälften, 48 procent, av alla 12-åringar karies. Blekinge ligger inte långt efter med sina 45 procent. Motsvarande siffra i Jönköping är bara 26 procent.

Andra län med många tandtroll är Stockholm, Västernorrland, Sörmland och Örebro.

Enligt Bibi Stenman, utvecklings- och folkhälsosamordnare inom Folktandvården i Stockholm, kan olikheterna till stor del förklaras av socioekonomiska faktorer. Nästan alltid handlar det om föräldrarnas utbildning.

– Om man inte känner till orsakerna till karies eller vikten av tandborstning, ja, då blir det hål. Det är alltid föräldrarnas ansvar vad man stoppar i sina barn och att man ser till att de får sina tänder ordentligt borstade.

I början av 2000-talet försämrades tandhälsan, berättar hon. Det resulterade i fluortantens comeback. I torsdags firades fluortantens dag på Sergels torg i Stockholm.

– Vi samlade 72 fluortanter på en och samma gång, vilket är världsrekord.

TT