Varannan länsbo överviktig

BLEKINGE Artikeln publicerades
53 procent av invånarna i Blekinge är överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.
Foto:Bertil Ericson/TT
53 procent av invånarna i Blekinge är överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.

Överviktiga löper större risk för att drabbas av typ 2-diabetes. Den senaste hälsoundersökningen visar att i Olofström och Sölvesborg är nästan dubbelt så många feta jämfört med rikssnittet.

På tisdag, den 14 november, infaller den internationella diabetesdagen. I samband med det uppmärksammar Hjärt-Lungfonden att fler än hälften av svenskarna är feta eller överviktiga, vilket leder till ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Senast den nationella folkhälsoenkäten "Hälsa på lika villkor" genomfördes i Blekinge var år 2014. I den utmärkte sig Olofströms och Sölvesborgs kommun vad gäller personer med fetma, alltså med ett BMI över 30.

– Olofström hade flest feta kvinnor och Sölvesborg flest feta män. Det var stora siffror – 22 procent jämfört med ungefär 13 procent i riket, säger Carina Svärd, legitimerad dietist och folkhälsostrateg vid Landstinget Blekinge.

Vad det beror menar hon är väldigt svårt att säga.

– Jag har ingen förklaring till varför det ser ut så. Aktivitetsnivån är inte mindre utan man rör sig mycket i Olofström. Det blir intressant att se de nya siffrorna som kommer nästa år.

Men Carina Svärd gissar att de inte kommer att se särskilt annorlunda ut.

– Jag tror inte att mätningen kommer att visa på en radikal minskning, tyvärr. Det tar tid att ändra matvanor. Jag tror inte heller att det handlar om en radikal ökning, och det hoppas jag synnerligen inte för då måste vi ta ett stort grepp.

En kombination av motion och bra kost är nyckeln till viktminskning. Främst det senare enligt Carina Svärd.

– Vad man har för matvanor har störst betydelse. Tallrikarna och portionerna ute har blivit större. Generellt äts det mycket lösgodis och för lite fisk och frukt och grönsaker. Fiber och fullkorn tycker man inte heller om, generellt sett.

Hon ger rådet att börja med små förändringar.

– Det är bättre att äta en morot än ingen alls.