Vild diskussion om moderatpolitikers åsikter

Blekinge Artikeln publicerades

Moderatpolitikern Emilie Pilthammar säger nej till minareter och har viss förståelse för att mackägare inte hyr ut bilar till romer.
Samtidigt betonar hon att hon står upp för allas lika värde.

Men moderaten Jimmy Baker kritiserar Pilthammar hårt.

– Moderaterna slår vakt om den egna människans val att få leva sitt eget liv. Det rimmar illa med de åsikter som Emilie Pilthammar ger uttryck för, säger Jimmy Baker, moderat oppositionsråd i Botkyrka.
Emilie Pilthammar, landstingspolitiker och kommunstyrelseledamot för Moderaterna i Sölveborg, har hamnat i blåsväder efter inlägg på sin blogg och på Twitter. Det handlar bland annat om medborgarförslaget om en minaret i Fittja i Botkyrka kommun, som hon på bloggen avfärdar med orden:
”Den som kommer hit ska anpassa sig till vårt samhälle lika självklart som jag skulle anpassat mig till deras. Ta seden dit du kommer”.

Medan ledande länspolitiker är försiktiga i sina kommentarer reagerar partikollegan Jimmy Baker i Botkyrka på inlägget. Han har också deltagit i debatten på Twitter.
– Hon ger uttryck för att invandrare ska assimileras. Jag har svårt för resonemanget att ena sidan ovillkorligt ska ge upp sin kulturella identitet, säger Jimmy Baker.

Han menar att det är grundläggande för en moderat att värna individens rätt. Likaså ställer han sig frågande till Emilie Pilthammars formulering att hon ”i vissa avseenden” kan förstå mackägare som vägrar hyra ut bil till personer med traditionellt romska kläder.
– Att stå upp för romer är en av mina hjärtefrågor. Därför blir jag störd, säger Jimmy Baker.
Att värna allas lika värde är något av Emilie Pilthammars ledord. Men Jimmy Baker anser att hennes kommentarer inte riktigt vittnar om det.
– Kanske har jag en annan ingång i mitt politiska värv. Jag lever i en verklighet där 54 procent av kommuninvånarna antingen är födda utomlands eller har föräldrar som är utlandsfödda. Vi som bor i Sveriges mest internationella kommun ser på olika bakgrund och trosuppfattningar på ett annat sätt, säger Jimmy Baker.

Emilie Pilthammar var svår att nå för intervjuer i går. I ett skriftligt svar förtydligar hon att hennes skepsis mot minareter bottnar i att budskapet ropas ut så att alla måste höra det.
”Jag tror risken finns att människor känner sig påtvingade ett budskap oavsett vem det kommer ifrån”, skriver hon.
Inlägget om romerna skrevs för att hon ville lyfta frågan om varför romerna blir diskriminerade.
”Ingen journalist verkade ha ställt den frågan. Det är det jag undrar över.”