Vob framför vab för småföretagare

BLEKINGE Artikeln publicerades
Vab står för vård av barn. Ersättningen du får av Försäkringskassan när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning.
Foto:JESSICA GOW / TT
Vab står för vård av barn. Ersättningen du får av Försäkringskassan när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning.

Endast en av tre småföretagare i Blekinge tar ut vab-dagar när barnen är sjuka. Istället väljer de att vobba - vabba och jobba hemifrån.

Det är ekonomiföretaget Visma som genom en rikstäckande enkät bland drygt tusen småföretagare med upp till 20 anställda har tagit fram statistik på hur många av dem som väljer att arbeta hemifrån när barnen är sjuka. Visma uppskattar att det finns cirka 5 000 småföretagare i länet och att cirka 400 av dem har barn i skol- eller förskoleåldern.

Undersökningen visar att 42 procent av de svarande från Blekinge väljer att "vobba", jobba hemifrån samtidigt som man tar hand sjuka barn. Detta för att det i en liten verksamhet ofta saknas möjlighet att täcka upp för personal som vabbar.

– För småföretagare leder därför vab ofta till uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Bland de blekingar som väljer att jobba hemifrån med sjuka barn uppger en av tre att de känner att de måste vara tillgängliga för sina kollegor eller kunder. Över hälften, 54 procent, svarar att de tycker att det fungerar att ta hand om barnen och sköta arbetet samtidigt, skriver Visma.