Webbvärldens Almedalen ligger i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades

Tjärö utanför Ronneby förvandlas under helgen till ett mecka för Sveriges alla webbentusiaster.

Ett lekfullt närverkande är det som lockar de drygt 450 webbentusiasterna till Tjärö utanför Ronneby.
De allra flesta arbetar som webbtekniker, marknadsförare, kommunikatörer eller inom media. Specialbeställda bussar och tåg har tagit merparten av besökarna från firmor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Arrangörerna kallar stolt Sweden Social Web Camp, SSWC, för ”Webbvärldens Almedalen”. Här knyts kontakter, idéer sprids och ny teknik i framkant knåpas ihop och lanseras.

27-åriga kommunikatören Hanna Wekell från Göteborg står i hamnen i Järnavik och väntar på att få komma över till Tjärö. Hon är laddad.
– Att knyta bra kontakter är viktigast för mig. Att få lyssna på föredrag om sociala medier och lära mig mer om det ser jag också fram emot mycket.

I ett slags organiskt samspel vill besökarna doppa sina professionella identiteter i en avslappnad festivalmiljö: en metod som enligt samtliga på plats är oslagbar när man vill få kreativiteten att flöda.
För det är inte bara jobberi. Med glimten i ögat nämns lägret också som ”Webbstock”.
– Vi dricker öl på klipporna, umgås och har discon i ladan, säger arrangören Kristin Heinonen.

De klirrande påsarna som besökarna forslar över till ön förstärker bilden av lägerdeltagare som vill förena nytta med nöje.
Stämningen på plats är påtagligt subkulturell. Slagkraftiga slanguttryck används och samtalsämnena är utpräglat specialiserade. Det skämtas om ”gammelmedia”, de traditionella medierna, och en kille berättar att han ska hålla ett föredrag om sociala medier, men med ett ”filosofiskt anslag som kanske inte tilltalar alla.”

Sweden Rock får alltså se sig som varnade – snart är kanske SSWC Blekinges största festival.