Ett landslag på väg upp

Sölvesborg Artikeln publicerades
Julia Johansson var bäst på planen och en starkt bidragande orsak till den lyckliga matchutgången.
Foto:Lena Ehring
Julia Johansson var bäst på planen och en starkt bidragande orsak till den lyckliga matchutgången.

Efter en trög start kunde Sverige vinna bronsmatchen vid EM i Valjevikens hall över Italien med 13–7.

– Vi följde matchplanen och det var stundtals riktigt bra spel från vår sida. Det var härligt med medaljen, säger förbundskaptenen Per–Arne Kulle.

Sverige mötte Italien i sista gruppspelsmatchen och föll där med 11–12.

– Vi hade väldigt många chanser och borde ha gjort 20 mål, men skärpan fanns inte där, säger Kulle.

På eftermiddagen mötte Sverige åter Italien om bronset. I finalen drabbade Holland och Portugal samman och holländarna vann klart med 18–10.

Allt såg svart ut för Sverige de första 13 minuterna. Laget missade sju frilägen och Italien ledde med 3–0. Vändningen kom sedan på en minut. Banans främste spelare Julia Johansson sköt 1–3 och 2–3. Kevin Johannesen smällde in kvitteringen. Italien tog ledningen med både 4–3 och 5–4, men fyra sekunder före paus var det lika igen och åter nätade Kevin Johannesen.

Andra halvlekens 20 minuter tillhörde Sverige. Försvarsspelet var högklassigt med bara två insläppta mål. Framåt lyckades flera upprullningar med bra avslut. Sverige vann halvleken med 8–2 fram till slutresultatet 13–7. Hela svenska laget var bra med plus till Julia Johansson, Kevin Johannesen och målvakten Stefan Johansson

Julia Johansson spelade hela matchen och gjorde knappast något misstag. Med sin snabbhet och spelförståelse låg hon bakom mycket både framåt och bakåt. Julia fick sin ryggmärgsskada i en bilolycka, då hon var fem år.

– Kul att vara med och det kommer att bli fortsättning. Härligt att få skjuta två viktiga mål, för skyttet är inte min bästa grej. I dag tycker jag laget var riktigt bra. Jag hoppas kunna vara med och utveckla rullstolshandbollen och vi behöver matchspel mellan olika klubbar. Landslaget behöver träningsmatcher. Hittills har vi bara spelat totalt åtta EM–matcher, säger Johansson, som också spelar basket.

– Handbollen går före nu, ler Johansson.

– Även i denna matchen skall vi göra fler mål, men oj vilken härlig seger. Det behövs mycket träning på avslut, men vi är duktiga att skapa lägen. Vi lär snabbt och har bara haft tre träffar sedan jag kom med. Gott att vi har både handikappförbundet och Svenska handbollförbundet i ryggen, säger Kulle

Sveriges team manager Peter Svensson, Kristianstad, sken med hela ansiktet.

– Vi behövde denna vinsten. Nu kan vi utveckla rullstolshandbollen och Valjeviken kommer att vara vår hemmaarena, avrundar Peter Svensson.