Doldisen i KHK-sfären

Karlskrona Artikeln publicerades
Affärsmannen Fredrick Rybarczyk har sedan i februari tillhört den innersta kretsen i Karlskrona HK.
Foto:Marcus Palmgren
Affärsmannen Fredrick Rybarczyk har sedan i februari tillhört den innersta kretsen i Karlskrona HK.

Han liknar Karlskrona HK vid ett start up-företag.

Hans intåg i klubben började efter ett vad med ordföranden Tobias Larsson.

Fredrick Rybarczyk är doldisen i KHK-sfären.

Det är en högst energisk 45-åring som möter upp i NKT Arena några dagar före Karlskrona HK:s tredje SHL-premiär.

It-entreprenören, med två egna bolag och intressen i fyra andra har tagit helg i sin gamla hemstad, den han lämnade för studier i Lund i början av 1990-talet, men som han nu tätat banden med igen efter husköpet på Sturkö för sju år sedan.

Men det är i Malmö Rybarczyk numera har sin bas.

– Min bakgrund är affärer och teknik. Jag älskar den kombinationen och då är det inte konstigt att man en dag blir kompis med en professor på BTH, säger Rybarczyk med ett skratt.

Professorn är KHK:s ordförande Tobias Larsson. Deras relation sträcker sig några år tillbaka nu, men i februari blev den också mer KHK-handfast.

– Jag skickade ett meddelande till Tobias: ”Lyckas ni gå till slutspel så skänker jag 20 000 kronor till damlaget. Om ni klantar till det och misslyckas så skänker jag hälften". Ungefär så var det, lite grabbigt formulerat med glimten i ögat.

Efter det var bollen i rullning och sedan i vintras har Rybarczyk funnits med i den innersta kretsen i en slags rådgivarroll på mandat av Tobias Larsson och klubbdirektören Charlotte Gustavsson.

– Jag är ett fan först och främst och jag blir genuint glad av att se glädjen hos andra fans vid ett mål eller vid en seger. Det här är mitt volontärbidrag och mitt bidrag är att jag kan affärer.

Hans första insats blev att göra ett ”total genomlysning” av Karlskrona HK något som slutade med en tolvsidig rapport med förslag på åtgärder.

En av dem – att lösa Karlskrona HK:s likviditetsproblem – har redan genomförts.

– Det har kostat för mycket innan. Pengar givetvis, men också kraft och tid. Det duger inte att den bästa kapaciteten i företaget ägnar tiotal, hundratals timmar med att jaga pengar. Du och jag får lön den 25:e varje månad och vi betalar räkningar den 28:e. KHK betalar skatter och löner och räkningar som vi, men intäkterna kommer först den 10:e nästa månad. Det krävs ett par lönsamma säsonger för att bygga buffrar.

Nu har Karlskrona HK sedan en tid tecknat ett avtal med ett företag som kan hjälpa till med likviditetshanteringen.

– Man kan säga att klubben lånar pengar mot framtida pengar in, nu finns det en säker källa. Detta var en ”quick fix” som jag ville göra.

Fredrick Rybarczyk vill lyfta fram resan som Karlskrona HK gjort under sin korta och intensiva tid som SHL-klubb.

– KHK har gått från obskyr breddidrott till absolut elit. Omsättningen har ökat från drygt 31 miljoner kronor till lite drygt 78 miljoner. Även om vi rensar SHL-pengarna så har klubben ökat sin omsättning från 29 miljoner kronor till 51,6 miljoner. Det är en rätt så bra utvecklingskurva, de jobbar rätt bra om jag får säga vad jag tycker. För mig är KHK sund business. För mig är Karlskrona HK ett bolag som bildats och utvecklats väldigt starkt.

Ändå har Karlskrona HK en bra bit kvar till just en egen sund ekonomi. På tre år har klubben gjort mångmiljonminus och man gick in i SHL med en ackordsuppgörelse bakom sig.

– Det är klart att det finns hål att täta till och att det finns utmaningar kvar och det kommer att krävas fruktansvärt mycket jobb. Men det finns också en jävla massa möjligheter och det är här som inte minst Charlotte Gustavsson kommer in i bilden. Hon har bevisligen varit med förr och det är en skitsmart rekrytering.

Arbetet med att förbättra intäktsmöjligheterna har brutits ner i minsta detalj.

– Klubben har hittills tjänat mindre pengar per match om det var exempelvis 4 200 personer i arenan än 3 600 av den anledningen att folk kommer inte fram. Där i ligger mikroekonomin, att med smarta trix jobba med flöden i arenan. Här är Charlotte briljant. Djävulen ligger i detaljerna, jag vill veta hur mycket kaffe som vi säljer per minut och Charlotte är exakt likadan.

Den här säsongen är en ödessäsong för Karlskrona HK och alla andra lag i SHL. Ett nytt avtal tickar i gång till nästa säsong som ökar SHL-bidraget till uppskattningsvis 42–48 miljoner kronor per år.

– Nytt kontrakt är kritiskt. Om det kommer via kval eller slutspel är skitsamma om man tittar affärsmässigt på det. Som fan vill jag att laget ska vinna men väl i arenan så njuter jag av hockeyn och stämningen. Hjältarna vinner inte alltid men det innebär inte att filmen var dålig. Men det jag fokuserar på är att KHK klarar att göra ett nollresultat eller ett litet plus den här säsongen.