Domar-Eddy minns det heta derbyt

Ronneby Artikeln publicerades
Eddy Olsson avslutade karriären inom innebandy genom att döma en division 3-match tillsammans med SSL-domaren Håkan Söderman.
Foto:privat
Eddy Olsson avslutade karriären inom innebandy genom att döma en division 3-match tillsammans med SSL-domaren Håkan Söderman.

Har du spelat fotboll eller innebandy i Blekinge?

Då vet du vem Eddy Olsson är.

Nu är det färdigvisslat för domarprofilen.

28 år som rättskipare inom fotbollen och 26 år i innebandyns tjänst, då med ständige vapendragaren Dragan Zaharijev på andra sidan planhalvan, är till ända.

– Jag bestämde mig i fjol. Familjen och den sociala biten har fått ta mycket stryk genom åren, jag måste tänka på hälsan och så är jag snart 60.

Med andra ord får frun Camilla och dottern Sara se mer av honom framöver. De båda fanns med på läktaren när 58-åringen gjorde sin sista innebandymatch – dagen till ära tillsammans med SSL-domaren Håkan Söderman och för första gången med ett headset som hjälpmedel.

– Det där var djävulskt bra. Man kunde kommunicera på ett helt annat sätt och hjälpas åt att hålla koll på spelarna.

– Nja, jag tyckte mest det blev skitsnack i lurarna, kommenterar Håkan Söderman med ett stort skratt och passar samtidigt på att hylla kollegan som nu slutar:

– Han har alltså dömt i 26,5 säsong och bara grejen att han har gjort det ihop med Dragan (Zaharijev) i 25 är unikt. Häftigt!

Eddy Olsson avslutade karriären inom innebandy genom att döma en division 3-match tillsammans med SSL-domaren Håkan Söderman.

Fotbollen ligger ändå Ronnebysonen varmast om hjärtat. Spelarkarriären gjordes i moderklubben Ronneby BK samt i Listerby IK. Som 31-åring var det färdigspelat och dömandet tog över – med besked.

De flesta vet vem domar-Eddy är, men vet Eddy vilka spelarna är? Svaret blir ett nja.

– Jag är jättedålig på namn, men jag känner igen alla, skrattar Olsson som till vardags jobbar på Ronneby Brunn och kommer i kontakt med gott om idrottare som passerar förbi även där.

Hur var du som domare?

– Jag pratade alltid mycket. Och så kunde jag erkänna en miss, det tror jag betydde mycket. Sedan får man inte bli arg som domare. Det funkar inte. Alla kan ju inte reglerna och då får man förklara, säger han med ett leende.

Minnena är många, exempelvis när han följde med dåtidens elitdomare och agerade linjedomare (nu heter det assisterande domare). Ett annat minne handlar om ett derby på 80-talet mellan IFK Karlshamn och Mjällby AIF.

– Håkan Håkansson på ena bänken och Peter Antoine på den andra. Jag gick på linjen och domaren dömde straff till IFK med bara sekunder kvar. Då fick vi veta att vi levde!

– Det var en fantastisk match, man ur huse och det skrevs mycket om matchen både före och efter.

Men Eddy, vad ska du göra på alla kvällar och helger nu?

– Familjen! Och så har jag börjat att spela golf. Det är en riktigt skön avkoppling.

Du ska inte börja döma handboll?

– Haha, nej. Men jag har faktiskt testat i samband med att min dotter spelade handboll.