”Finns inte många att tävla mot längre”

Karlskrona Artikeln publicerades
Bäst i Sverige. Lennart Arlebjer stod höst upp på pallen under prisutdelningen efter att ha vunnit vikt i M95–klassen. Är man den enda som ställer upp förtjänar man också segern. 6 bilder
Foto:Marcus Palmgren
Bäst i Sverige. Lennart Arlebjer stod höst upp på pallen under prisutdelningen efter att ha vunnit vikt i M95–klassen. Är man den enda som ställer upp förtjänar man också segern.

Riksmästerskap i friidrott för veteraner har arrangerats sedan 1979.

I år är KA 2 IF värdar för det Svenska mästerskapet på Västra Marks IP.

Det finns många års erfarenhet bland de 550 anmälda deltagarna.

En av dem har mer erfarenhet än alla andra.

På ett välbefolkat Västra Mark har friidrottare från hela Sverige samlats för att tävla om medaljer i Veteran–SM. Deltagarna är indelade i olika åldersklasser som tävlar löp- kast- och hoppgrenar.

– Vi tycker det är otroligt roligt att få ta hand om den här tävlingen. Vi har äran att arrangera det största veteranmästerskapet hittills, säger Johan Ekelund, en av sex personer i projektgruppen bakom arrangemanget.

Åldersklasserna är indelade i femårsspann från 35 och uppåt. Alla tävlar de mot sina konkurrenter i respektive klass. Alla utom en. Lennart Arlebjer är nämligen ensam i M95–klassens startfält. På frågan om han kommer att vinna svarar han bara med ett leende:

– Det vet man aldrig.

I helgen var det ursprungligen tänkt att Lennart skulle ställa upp i fem grenar.

– Jag har tyvärr gjort illa foten så det blir bara vikt, diskus och slägga för min del, säger han.

För Lennart har det aldrig varit tal om att ge upp idrotten.

– Friskvård och god hälsa är det viktigaste som finns. Jag tränar två–tre gångar i veckan. Du har en kropp, och den är värd mer än alla miljoner i världen.

Bortsett från hälsoskäl är det den in inpräglade tävlingsinstinkten som får honom att fortsätta.

– Jag har varit en tävlingsmänniska i många år, även om det börjar mattas av något. Det finns inte så många att tävla mot längre.

Under sina snart 95 år har Lennart hunnit vara med om en hel del. Han har spelat teater på Skansens stora scen, cyklat Vättern runt tio gånger och blivit allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil.

– Jag låg medvetslös i en timme och fick min näsa krossad. Men jag klarade mig tack vare att jag tränat karate.

Idrott i olika former har alltid varit en stor del av Lennarts liv.

Hans första gren under helgen var vikt. Efter det första kastet var han märkbart missnöjd samtidigt som han kände av hur väl foten höll. I den fjärde omgången fick Lennart till sitt bästa kast för dagen med 4, 90.

– Jag har kastat över fem meter på träning, men det är träning det. Förhoppningsvis blev det här ett Svenskt rekord, säger han nöjt.

I de övriga klasserna skördade flera Blekingar stora framgångar. Några av de som tog medaljer var Maria Ekvall, UF Contact, som guld på 100 meter i K40, Per Wiberg, UF Contact, Silver i diskus i M60 och Krister Svensson, KA 2, brons i diskus i M45.