Han kopierade Zlatan och avgjorde derbyt

Ronneby Artikeln publicerades
Filip Tomas kanonträff avgjorde det täta derbyt på Brunnsvallen. 16 bilder
Foto:Jonas Gustafsson
Filip Tomas kanonträff avgjorde det täta derbyt på Brunnsvallen.

Minns ni Zlatans drömmål i VM-kvalet mot Ungern för tolv år sedan?

Filip Tomas gjorde en repris.

Från närapå nollvinkel drog han upp bollen i krysset och avgjorde därmed derbyt mot Ronneby BK.

Sölvesborg vann med 2–1.

Ronneby BK–Sölvesborgs GIF 1–2 (1–0)

Målen, RBK: Jacob Bergström. SGIF: Samir Blekic, Filip Tomas.

Här är Zlatans fullträff. Skillnaden är att Filip Tomas hittade bortre krysset.

– Jag fick en bra träff. Det var inte så bra vinkel, men jag bombade upp den i krysset, förtydligar SGIF:s matchhjälte med ett brett leende.

Målet, i den 85:e minuten, innebar 1–2 på Brunnsvallens resultattavla och därmed sjätte raka segern för serieledarna från Sölvesborg.

Den utvecklingen såg man inte komma efter de inledande 45 minuterna. Då var det bara ett lag på planen.

– De satte hög press på oss och vi lyckades inte att spela oss ur den, säger Tomas.

Hemmalaget hade ett bitvis lysande passningsspel, Carl Fagerström och Adraian Kabashi exempelvis, och rullade ut ett trögt SGIF som mestadels ägnade sig åt långa bollar mot Marcus Ekenberg och Samir Blekic.

– Sölvesborg brukar traditionellt vara tekniska, men jag tycker mest att det blev kamp, säger Ronnebytränaren Pär Ekström som av förklarliga skäl var mäkta nöjd med den första halvleken.

– Jag är jättestolt. Vi för matchen. Sedan tappar vi i början av andra, men kommer tillbaka ändå. Spelarna har mycket fotboll i sig och vi måste våga för att utvecklas. Då kan man åka på en torsk.

Så blev det. Jacob Bergström, som fick lämna matchen i slutskedet i riktning mot akuten med en befarad nyckelbensskada, gjorde matchens första mål via en snygg nick. Kvittering av nämnde Blekic och mål nummer två av likaledes redan nämnde Tomas ordnade slutresultatet.

– Vi ändrade till två på kanterna och tre på mitten i andra halvlek från 4–4–2 i första, berättar Filip Tomas. Då fick vi bättre kontroll på deras mittfält.

Serieledaren fick slita för trepoängaren.

– Vi måste börja spelare bättre, men det är klart att vi är nöjda med hur vi kämpar i andra och vänder på matchen, säger målskytten.