Kan bli världens bäste Karlsson – igen

Flensburg Artikeln publicerades
Tobias Karlsson kan på nytt bli utsedd till världens bäste försvarsspelare, en titel han vann 2014.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Tobias Karlsson kan på nytt bli utsedd till världens bäste försvarsspelare, en titel han vann 2014.

Snart kan han vara världens bäste Karlsson igen.

För andra gången på fyra år i så fall.

Men det finns en annan titel som skulle slå allt.

Att han i december på nytt kan bli utsedd till världens bäste försvarsspelare hade varit stort. Tobias Karlsson är en av fyra spelare som nominerats av sajten Handboll Planets jury. Fram till den 7 december kan dessutom fansen säga sitt genom att rösta på sin favorit.

Följ länken för att rösta här.

– Det är naturligtvis smickrande att vara en i den skaran av spelare, säger Karlsson.

I så fall en titel Karlskronasonen återerövrar efter andraplatsen i fjol och förstaplatsen 2014.

Att Karlsson åter är med i snacket kring den titeln är förstås ett kvitto på att den 36-årige Karlskronasonen håller fortsatt hög klass i sitt SG Flensburg-Handewitt.

Stor, stark och tuff står han där i mittförsvaret och hanterar världsstjärnor i både Bundesliga och Champions League i sin utpräglade försvarsroll.

Åren som Tysklandsproffs har inte gott lottlösa förbi. Champions League-mästare 2014, tysk supercupmästare 2013, Cupvinnarcupmästare 2012 – men en titel saknas – att vinna Bundesliga.

– Det är det jag verkligen har kvar att vinna och det hade känts som kronan på verket och det är det som jag tränar för varje dag, säger Tobias Karlsson.

Det har varit nära flera gånger men till slut har Karlsson och Flensburg-Handewitt fallit på målsnöret i en av världens tuffaste ligor.

Den här säsongen inleddes knackigt, men efter 14 omgångar är laget med i den absoluta toppen igen.

– Vi hade lite problem i början och det tog lite tid för oss att hitta rollerna efter att Ljubomir Vranjes lämnade som tränare. Han var väldigt dominant och styrde allt väldigt noga. ”Ljubo” hann sätta en enorm prägel under sina år i klubben både som sportchef och sedan som tränare så på det sättet blev det ett tufft uttåg, säger Karlsson.

Nye tränaren, tysken Maik Machulla, jobbar annorlunda.

– Han har delegerat mer och det tog nog lite tid för allt att sätta sig och kanske var det därför vi tappade lite poäng i början av ligan.

När Blekingesport når Tobias Karlsson är han på väg hem från helgens Champions League-match mot slovenska Celje. Segern med tre mål gör att Flensburg-Handewitt skuggar gruppettan Paris SG och redan på onsdagskvällen väntar Kiel på hemmaplan i en ny CL-match.

– Kan vi bli gruppetta ger det oss en stor fördel i slutspelet sedan. En andraplats ger också en viss fördel, förklarar Karlsson.

Till helgen är det ligamatch borta mot Minden och så rullar det på. Vecka ut och vecka in med toppmotstånd mest hela tiden.

– Det gäller att slå klorna om varje poäng om du vill vara med i toppen. En svacka kan vara förödande.

Flensburg-Handewitt har sju ligamatcher kvar innan juluppehållet och i januari får Karlsson några extra veckor utan matchning under EM-uppehållet. Efter OS 2016 meddelade landslagskaptenen att en prick tio år lång blågul karriär var över.

Han ångrar inte valet.

– Inte sett ur perspektivet med resorna, träningarna och matcherna. Det saknar jag inte jättemycket utan jag kände mig rätt färdig. Däremot är det alltid en speciell känsla när jag hör nationalsången och ser landslaget stå där inför en match. Det var alltid något extra och det känns skönt att ha fått uppleva det.

Här hemma sladdar moderklubben HIF Karlskrona i handbollsligan. Karlsson har full koll på att laget halkade ner på jumboplatsen efter OV Helsingborgs överraskande seger mot Sävehof i fredags kväll.

– Det är svårt från min position att säga hur de ska vända trenden. Men att försöka bli riktigt, riktigt jobbiga att möta på hemmaplan är förhoppningsvis en väg att gå. Att inte känna så mycket press och använda publiktrycket som kan bli i Idrottshallen till något positivt.

Fakta

Tobias Karlsson

Född: 4 juni 1981.

Klubb: SG Flensburg-Handewitt (2009–).

Moderklubb: Hästö IF (–2002).

Övriga klubbar: Stavanger Håndball (2002–2003), Hammarby IF (2003–2008), THW Kiel (2006), HSG Nordhorn (2008–2009).

Position: Försvar.

Landskamper/mål: 180/81.

Tidigare mästerskap: EM 2008, VM 2009, EM 2010, VM 2011, EM 2012, OS 2012, EM 2014.

Meriter: OS-silver 2012, Champions League-mästare 2014, svensk mästare 2006, 2007 och 2008, tysk mästare 2007 och 2015, tysk cupmästare 2007, tysk supercupmästare 2013, Cupvinnarcupmästare 2012, årets handbollsspelare i Sverige 2013, utsedd till världens bästa försvarare 2014.

Aktuell som: Kan bli utsedd till världens bäste förvarsspelare.

Visa mer...