Nu har Mjällby ett ben i superettan

Hällevik Artikeln publicerades
David Löfquist.
Foto:Bo Åkesson
David Löfquist.

Första halvlek i kvalmötet mellan Mjällby AIF och Örgryte IS är spelad.

Mjällby har ena benet i superettan, men 2–1-segern kunde ha varit ännu större.

– Vi får vara nöjda med tanke på hur matchen utspelade sig, säger Joel Enarsson.

När Mjällbytränaren Jonas Andersson skickade ut sina spelare för den första av två kvalmatcher mot Örgrytes IS var det en gäng krigare som klev ut på gräsmattan på Strandvallen.

Mjällbyspelarna fajtades över hela planen och gav inte Öisarna en centimeter. Strandvallen är Mjällby AIF:s borg och det fick Örgryte IS känna av.

Men Mjällby kan lira boll också och de var det spelförande laget. Någon respekt över att Göteborgslaget kommer från superettan fanns inte.

Öis var inte alls ofarligt, men mittbackarna Axel Norén och Mohammed Mbye tillsammans med målvakten Jesper Johansson hade koll på det mesta.

– Det gäller att spela smart, säger Axel Norén som gång på gång fajtades med den förre landslagsspelaren Johan Elmander.

Norén visade inte den minsta respekt utan smällde på.

– Det gäller bara att tänka att man ska vinna nästa duell.

Efter knappt 20 minuter kom det en lång boll mot Izuchukwu Emeh. Han vann närkampen mot sin försvarare och petade bollen till Joel Enarsson som skickade in 1–0.

Jublet på Strandvallen hade inga gränser.

– Det var jätteviktigt att göra första målet, säger Enarsson.

Mjällby var på väg att koppla sig ett rejält grepp om matchen – och om platsen i superettan nästa år.

Och det skulle bli ännu mer Mjällby som rullade ut Öis, men nästa mål skulle komma på en fast situation. David Löfquist klev fram för att slå en frispark från ungefär 25 meter. Han smällde in 2–0. Det var lika snyggt som viktigt.

Och det var bud på mer i slutet av den första halvleken. Enarsson slet sig loss från Öis-försvararen Fredrik Björck och serverade Granit Stagova bollen på silverfat. Stagova drog till direkt, men bollen gick utanför.

– Vi kunde ha stängt matchen i första halvlek, säger Joel Enarsson.

I den andra halvleken var det ett mer desperat Öis som gick fram mer. De skapade och tre giftiga hörnor ganska omgående. Mjällby kunde dock andas ut när de välväxta Öis-mittbackarna Fredrik Björck och Johan Hammar inte fick bollen på mål.

Reduceringen kom genom William Astashkadeh. Och den kom efter en frispark som lyftes in i straffområdet. Jesper Johansson klarade första läget, men inte det andra.

Det skulle hetta till ännu mer. Löfquist kapade Astashkadeh och fick rött kort direkt. Mjällby fick spela med en man kort den sista halvtimmen.

– Det är klart att det var tufft, men vi löste det, säger Mjällbymålvakten Jesper Johansson.

Mjällby var illa ute. Nu handlade det om att parkera bussen och hålla undan när Öis som ägde bollen och matade in bollar i Mjällbys straffområde.

– Handbollsförsvar. Det fungerade. Vi vann matchen, säger Enarsson som vet hur Mjällby även ska vinna returen, andra halvleken om man så vill, på lördag.

– Kamp! Vi ska bjuda upp till kamp som vi gjorde här, säger han.

Axel Norén:

– 2–1 är en bra förutsättning.

Och Jesper Johansson påminner:

– Vi har åtta raka matcher utan förlust. Vi är starka.

Live-published photos and videos via Shootitlive