Mor och dotter på prispallen

Tyngdlyftning Artikeln publicerades
Cecilia "Lillan" Leandersson, Olofström FK, satte fyra nya svenska veteranrekord och dottern Sara tog brons vid Götalandsmästerskapen.
Foto:Rolf-Arne Kulle
Cecilia "Lillan" Leandersson, Olofström FK, satte fyra nya svenska veteranrekord och dottern Sara tog brons vid Götalandsmästerskapen.

Olofström FK:s Cecilia ”Lillan” Leandersson satte fyra svenska veteranrekord, när Götalandsmästerskapet arrangerade i Olofström.

– Jag tävlar mot mig själv hela tiden, för jag räcker inte till bland de unga tjejerna. Nu blev det två rekord i ryck (45 och 47 kg) och sedan ett i stöt (59) och sammanlagt 106. Det är jättekul att hålla på och lyfta och härlig stämning bland de tävlande, säger Leandersson.

Årets Götalandsmästerskap med 92 deltagare är det största på 20 år. Nu var det en bit över 30 tjejer och det är mer än en fördubbling på ett par år.

– Det är mycket bra att sporten blir större och vi fick se många bra lyft i helgen. Hela arrangemanget har flutit på väldigt fint och alla har gett oss plus i kanten, säger Olofström FK:s David Biske.

Ronneby AK:s Maria Hjalmarsson vann sin klass 75 kilo med 72 i ryck och 91 i stöt. Sammanlagda 163 var 13 kilo över kvalgränsen till SM. I övrigt blev det ett fint silver till Johanna Larsson (90–kilosklassen), Ronneby, och ett brons till Sara Leandersson (59), Olofström FK.

– Bättre än väntat, för jag är inne i en liten svacka. Målet var att klara SM–kvalet och det gick ju fint. Alltid kul att vinna också, säger Hjalmarsson.

– Det var fint med medalj, men jag borde ha klarat några kilo till i ryck, säger Leandersson.

I herrarnas 62 kilo tog Emad Zamzam, Olofström FK, guld efter att klarat 75 i ryck och 95 i stöt.

– Emad blir bara bättre och bättre hela tiden och satsar, säger tränaren Pertti Torikka.

Intresset på söndagen var störst för 85–kilosklassen, där OFK hade medaljsiktande Adam Biske samt Philip Karlsson och Simon Torikka.

Både Karlsson (totalt 206 kilo) och Torikka (224) satte nya personliga rekord, men var en bit från medaljerna. Båda är relativt nya i klassen.

– Jag är inte helt nöjd med rycket, men 113 i stöt var personligt rekord, säger Karlsson.

– Min första tävling i klassen och jag tog totalt sju kilo mer än tidigare. Jag är nöjd och skönt att visa styrka på hemmaplan, myser Torikka.

Biske gick en stenhård fight om guldet, men det blev silver på sammanlagda 260 kilo. HAK Greppets Rasmus Stolt Lindqvist vann på 261.

– Surt, för jag vill vinna. Ändå är detta positivt, för jag har en fotskada som hindrat mig att tävla i sex månader. Förutsättningar var inte de bästa, så mitt resultat var godkänt, säger Biske.