Nu ska inget stoppa Beatrix från sin dröm

Karlskrona Artikeln publicerades
3800 meter simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning i 35 plusgrader. Det är vad som väntar Beatrix Cser på Hawaii. 2 bilder
Foto:privat
3800 meter simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning i 35 plusgrader. Det är vad som väntar Beatrix Cser på Hawaii.

Motgång efter motgång har aldrig stoppat Beatrix Cser från sin dröm.

Om bara några dagar kan hon lägga flera tunga år bakom sig och äntligen se framåt.

Hon ska äntligen på uppleva sin dröm.

De flesta känner kanske bäst igen henne i vit läkarrock, ögonläkare på Blekingesjukhuset som hon är. Men vid sidan av det civila jobbet är träning den stora hobbyn och avkopplingen.

För två år sedan var Beatrix Cser på väg mot sitt livs stora dröm. Hon var på sitt jobb och fixade det sista innan hon skulle ta bilen ner till Köpenhamn för att sova en natt på hotell. Morgonen efter skulle Beatrix flyga till Hawaii för att förbereda sig inför Ironman World Championship-tävlingen. Allt var klappat och klart, hon skulle få sällskap av sin man Attila till Hawaii och barnen skulle Beatrix mormor ha hand om. Men då ringde telefonen och den stora drömmen sprack på bara några ögonblick.

– Samtalet var från skolan som min sjuårige son gick på och de berättade att han hade ramlat på en stubbe och att han hade jätteont i magen, säger Beatrix Cser.

I stället för att sätta sig i bilen mot Köpenhamn åkte Beatrix till skolan. Där i en soffa låg hennes son med kraftiga magsmärtor.

– Jag bestämde mig för att köra in honom till akuten. Där fick vi vänta ett bra tag innan en specialdoktor kom och undersökte honom.

Det visade sig att Beatrix son fått ett sår på mjälten, en skada som var livshotande.

– Han blev inlagd på intensivvårdsavdelningen och låg där i fem dagar.

På bara några ögonblick förändrades allt för Beatrix. Hennes stora dröm sprack samtidigt som hon satt i ett rum på intensivvårdsavdelningen orolig över sin sjuåriga son.

– Jag minns att jag grät väldigt mycket, dels för att min dröm hade gått upp i rök, men mest över oron att mista min son.

Beatrix son återhämtade sig från skadan och skrevs så småningom ut från sjukhuset. Väl hemma i Lyckeby satt Beatrix och följde drömloppet på Hawaii framför en dator. Loppet hon skulle ha varit med på.

– Jag satt och såg loppet hemma på datorn då mitt namn kom upp med en massa nollor. Det tände mig och jag har i ärligheternas namn aldrig varit så motiverad som jag var då.

Hon ville snabbt påbörja resan mot 2016–års World Championship på Hawaii. Men en hälseneskada från den tidigare säsongen spökade och tvingade Beatrix till en operation. Hon fick hjälp av ”världens bästa” kirurg som hon säger, Håkan Alfredsson, och opererades på sjukhuset i Umeå.

– Han sa att jag skulle kunna börja springa igen om tre månader utan några problem, men foten vägrade att läka.

Tre månader blev till fyra, fem och tillsist sex månader innan Beatrix fick nog.

– Jag höll på att bli galen, jag var så motiverad att ta mig tillbaka, men samtidigt kunde jag inte träna.

Under påskhelgen fick Beatrix en injektionsspruta i foten och en vecka senare kunde hon börja träna igen.

– Men att kvala in till Hawaii var helt uteslutet, jag låg för långt efter i träningen. Det blev ett Ironmanlopp i Frankrike under sommaren som jag slutade femma i.

Inför tävlingssäsongen 2017 ändrade Beatrix sitt tänk, nu var fokus i stället på att bli skadefri och att kunna träna och utvecklas. Men tre dagar in i försäsongen kom nästa bakslag. Hon fick en propp i vaden och tvingades till ännu mer vila.

– Jag fick också blodförtunnande mediciner och med dem uppstod nästa problem.

Medicinerna gjorde, utan Beatrix vetskap till en början, svårt för henne att andas. Ett tag kunde hon inte simma 300 meter utan att få problem med andningen.

– Jag hade ingen aning om att det var medicinen som påverkade mig. I januari slutade jag med dem och kunde redan veckan efter köra ett vanligt träningspass utan några som helst problem.

Träningen gick bättre och Beatrix börja sakteliga komma i bättre form inför Ironman i Kalmar. Hon hann ställa upp i två tävlingar innan det var dags för säsongens stora tävling där topp två återigen skulle ta henne till Hawaii.

– De sista kilometerna under den tävlingen var de jobbigaste jag upplevt. Jag led så mycket, men samtidigt visste jag att om jag bara höll mig på benen skulle jag vinna och det gjorde jag.

Trots alla skador och motgångar är Beatrix Cser framme vid drömmen som gick i kras för två år sen. Den sjunde oktober åkte hon tillsammans med hela familjen till Hawaii, det så kallade meckat för Iron Man–tävlingar. På lördag beger hon sig ut på sitt livs utmaning, 3800 meter simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning i 35 plusgrader.

– Jag ska verkligen försöka njuta. Jag åker inte till Hawaii med massa placeringskrav, jag vill göra ett så bra lopp som möjligt och verkligen passa att njuta. Jag har aldrig gjort detta för att tjäna pengar eller för att bli känd. Triathlonen har varit en hobby, en sysselsättning utanför mitt arbete och jag kommer hålla på med det så länge jag tycker det är roligt.

Hur tror du att du kommer känna när du passerar mållinjen på Hawaii?

– Självklart kommer jag att vara trött, men främst tror jag att kommer vara lycklig. Min familj är på plats och jag får äntligen göra det jag kämpat för i så många år. Jag kommer få leva min dröm.

fakta

Beatrix Cser

Ålder: 41 år.

Född: Uppvuxen i Ungern, flyttade till Sverige 2007 på grund av jobbet.

Bor: Lyckeby, Karlskrona.

Familj: Man och tre barn. (Attila, Dorka, A'kos och Hanga).

Gör: Är ögonläkare och på fritiden håller jag på med triatlon.

Moto: -

Gillar: Att träna, mitt jobb, att prata och hjälpa människor.

Ogillar: Nattjourer, att hela tiden veta att jag måste vara beredd och även lakrits.

Bästa egenskap: Målmedveten och motiverad.

Sämsta egenskap: Oflexibel, gillar inte när planeringen inte funkar.

Förebild: Min pappa.

Favoritmat: Jag älskar glass.

Favoritartist: Har ingen favoritartist, men en massa favoritlåtar. Just nu är det Nanos Hold On och The Chainsmokers Something Just Like It, de låtarna som spelades vid målgången av mitt senaste Ironman.

Favoritfilm: Ingen.

Bloggar/poddar jag följer: Många olika bloggar av triathlonutövare.

Bästa idrottsminne: När jag kvalade in till Hawaii 2015 och 2017.

Gör om 10 år: Kör fortfarande triathlon och förhoppningsvis ett par lopp till på Hawaii. Jobbar fortfarande inom läkaryrket.

Visa mer...