Östenson vann Sylwesterloppet igen

Olofström Artikeln publicerades
Björn Östensson (nr 1), Ryssbergets IK, vann även i år Sylwesterloppets kvartsmara.
Foto:Lena Ehring
Björn Östensson (nr 1), Ryssbergets IK, vann även i år Sylwesterloppets kvartsmara.

Ryssberget IK:s Björn Östensson (36.57) försvarade sin seger i Sylwesterloppets kvartsmara, medan debuterande Matilda Samuelsson (41.02), Elmhult Sport Club, vann på damsidan. Drygt 200 löpare kom till start i Sveriges äldsta Sylwesterlopp.

– Vi i UF Contact, startade 1971 med Kalle Karlsson som drivande och då var det 18 startande. Varje gång det är över 200 på startlinjen är vi nöjda, säger tävlingsledaren Gösta Rörstrand.

Ungdomsloppet (1200 meter) inledde och här vann en av landets bästa nioåringar Love Nilsson, UF Contact. Under året har Nilsson vunnit Göteborsvarvet, Viktorialoppet och Lidingöloppet samt många grenar inom friidrotten.

– Allt har gått bra hela året och idag var det inga problem att vinna, säger Nilsson.

På korta banans 5.8 kilometer var Sten Östensson (24.21), Ryssbergets IK, först i mål. Störtsa överraskningen var Filippa Kardum (25.08), 13, UF Contact, som vann damklassen och var trea totalt. Kardum har tre år i rad vunnit ungdomsklassen och är länets främsta på 1500 meter bana i sin åldersklass.

– Jag får försöka hänga med och coachar också Björn och då gäller att hålla igång. Härlig tävling här i Olofström, säger Sten Östensson.

– Jag trodde det skulle bli värre, då jag bara sprungit 1500 meter tidigare, Allt fungerade och min tid är flera minuter bättre än vad jag siktade på. Visst är jag trött, men detta var en höjdare, säger Kardum.

Björn Östensson gjorde det avgörande rycket efter 4.5 kilometer.

– Jag stack i en backe och fick en lucka. Jag hade krafter att hålla undan utan större besvär. Jag trivs jättebra på den fina banan här i Olofström och det är alltid mycket folk ute och hejar. Kul att vinna för andra gången och nu sätter jag in hårdträning inför vårens olika lopp, säger Björn Östensson.

Åttafaldiga segrarinnan Sandra Södergren (41.23), FIF Gnistan, var favorit på damsidan, men fick se sig av Matilda Samuelsson.

– Sandra ledde fram till sju kilometer, då jag smet förbi och kunde leda hela vägen in i mål. Jag lyckades hålla jämn fart hela tiden och det kändes skönt. Nu kommer jag tillbaka nästa år till denna fina bana, säger Samuelsson.

Team Blekinge hade en bra dag med lagseger och Joahan Estvik (37.40) och Philip Persson (38.45) var tvåa och trea i huvudloppet. Marcus Andreasson (40.00) sprang hem M35. Skidåkaren Stefan Karlsson (40.03) tog förstapriset i M40 medan Lennart Carlsson (42.38) tog hem M50. Ulrika Skagert var snabbast i K35 med fina 45.36.

– Inte tränat så mycket, så jag är belåtan att vara sexa totalt. Nu ser jag fram mot skidåkning med långlopp i Italien och så Vasaloppet, säger Karlsson.

Bästa tid i motionsklassen nådde Nättrabys Anders Larsson på 41.41 och tvåa var rallyåkaren Karl-Olof Lexe, Volvo IF. Emelie Knoester, Olofström, bästa dam med 50.12. Flerfaldige SM-medaljören i tyngdlyftning Heikki Rytkönen var 14:e i motionsloppet med 48.06.

– Jag tränar rätt mycket och det ger resultat. Idag ett bra lopp och detta var fjärde gången och fler väntar, säger Knoester, som är sambo med ishockeyprofilen Roger Jönsson.

– Jag sitter hellre framför TV:n och får fina impulser, ler Jönsson.

– Lite lättare springa än att köra ett hårt tyngdlyftningspass. Det är dock 20 år sedan jag slutade lyfta och löpningen har ersatt senaste åren, säger Rytkönen.

ROLF-ARNE KULLE