Rekordtävling i Karlshamn

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Mikael Andraey och dottern Hanna tillhör den rejäla skaran som hjälpt till med förberedelserna inför tävlingshelgen. 3 bilder
Foto:Bo Åkesson
Mikael Andraey och dottern Hanna tillhör den rejäla skaran som hjälpt till med förberedelserna inför tävlingshelgen.

Karlshamns Ridklubb står under helgen för 25:e året som arrangör för nationella hopptävlingar och intresset är större än någonsin.

Förberedelserna kräver rejäla insatser när tävlanden från hela Sverige och 160 extra hästar ska inhysas.

– Många har levt här i ridhuset de senaste dagarna, säger klubbens ordförande Anna Lindqvist.

Till vardags huserar Karlshamns Ridklubb och tillhörande ridhus ungefär 50 stycken hästar. Mellan fredag och söndag växer det antalet explosionsartat när cirka 160 tävlanden från hela Sverige kommer för att delta i årets nationella hopptävlingar. Förberedelserna är minst sagt omfattande och kräver arbetsinsatser från hundratals volontärer.

– Det är en utmaning, säger Karlshamns Ridklubbs ordförande Anna Lindqvist.

Allt från lasermätning av tävlingsbanans underlag till uppbyggnaden av provisoriska boxar åt de tillkommande hästarna ska utföras.

– Många har levt här i ridhuset de senaste dagarna, säger Lindqvist och syftar på flertalet av de medlemmar som engagerar sig i samband med helgens pådrag.

En av alla dessa viktiga funktionärer som får arrangemanget att gå runt är Mikael Andraey, som är i fullt sjå med att förbereda hopphinder på tävlingsbanan när Blekingesport är på plats. Under fredagen byter han till rollen som banchef.

– Tävlingen är jätteviktig för klubben och det är viktigt att alla hjälper till, förklarar Andraey som tillsammans med hela familjen är aktiv medlem i Karlshamns Ridklubb.

Ytterligare en som är involverad på flera hörn är 24-åriga Lina Johansson från Karlshamn.

Hur ser helgen ut för din del?

– Spännande! Jag ska både tävla och ansvara för datorn i domartornet. De två första dagarna tävlar jag i 1.20-klassen och på söndagen i 1.25-klassen.

Johansson var senast med när Karlshamn höll i tävlingen för två år sedan. Då gick det bra.

– En av dagarna blev vi bästa Karlshamnsekipage, säger Johansson som nådde framgångarna tillsammans med sin häst Pay Off, vilken hon kommer bilda par med även i år.

Har du prickat in formen inför helgen?

– Pay Off hade en skada förra sommaren men han är tillbaka nu. Vi har hunnit vara med i tre tävlingar sedan dess och vann en klass i den senaste.

Detta måste vara en av årets höjdpunkter?

– Det är det, inte minst tävlingsmässigt. Det är dessutom väldigt kul att det är på hemmaplan.