Roth och Bergström tog egna vägar

Karlskrona Artikeln publicerades
Julia Roth drar i väg en drive i samband med landslagslägret i Florida. Spelet från tee är en av detaljerna som 26-åringen hoppas slipa vidare på under den kommande säsongen i USA. 3 bilder
Foto:Göran Söderqvist
Julia Roth drar i väg en drive i samband med landslagslägret i Florida. Spelet från tee är en av detaljerna som 26-åringen hoppas slipa vidare på under den kommande säsongen i USA.

Julia Roth landslagsdebuterade som 26-åring.

Snart är det dags för fler blågula uppdrag.

– Jag har gått min egen väg, säger proffsgolfaren.

Trummenästjejen var nominerad i kategorin årets kvinnliga idrottare på Blekinges egna idrottsgala. Hon prisades inte, den här gången, men fick i stället höra på många inspirerande tal. Alexander Bergström, landslagsdebutant i Tre Kronor vid 30 års ålder, bjöd på ett av dem.

– Jag är också en ”late bloomer”. Jag har gått min egen väg, säger Roth.

– Du behöver inte vara bäst när du är 15–16 eller ens 20 år. Jag tror att så länge du hittar något som passar dig själv, tror på det till 100 procent och har tålamod att orka satsa så blir det bra.

Landslagledningen spelade in en film i samband med lägret i Florida för ett par veckor sedan. Samtliga av de 20 spelarna på plats, såväl dam- som flicktruppen var där, intervjuades.

– De ville att vi skulle berätta om våra landslagsmeriter. Jag förklarade att jag aldrig hade varit med förut, inte ens som junior. Det är väldigt sällsynt.

Hur var lägret?

– Det var fem intensiva dagar med mycket intryck. Vi körde fys klockan sex på morgonen och var på banan vid åtta. På förmiddagen var det individuell träning med olika coacher, det fanns sju där, och på eftermiddagen var det spel eller om vi ville jobba med något annat.

Kvällarna bjöd på föreläsningar om allt i från kosthållning till mediaträning.

Julia Roth uppskattade upplägget.

– Jag fick bra feedback på det jag ville få ut. Det är skönt att få andra ögon på mig som bekräftar att det jag jobbar på är rätt.

Vad plockar man upp från de andra spelarna?

– Jag lär mig nog mer när man står och tränar tillsammans med bara en annan spelare, som ”Madde” (Sagström, överlägsen vinnare av Symetra Tour och i år på LPGA).

– Det är inte raketforskning och jag har ju ändå kommit hit utan dem, säger Roth och tänker på landslagscoacherna.

Ordet hit innebär ett fjolår med två topp tio-placeringar på Symetra Tour och ett futtigt slag i från att nå slutkvalet till LPGA.

– Jag vet inte hur många gånger jag har spelat om den rundan. Men det är ”story of my life”. Det har inte alltid gått. Jag får lära mig av det och det har jag gjort. Jag vill inte vara på LPGA och känna att jag inte har där att göra.

De där marginalerna, som så gärna återkommer inom idrotten, gör sig ständigt påminda.

– Det är så små marginaler nu på den här nivån. Därför är det extra viktigt att tro på processen. Det händer inte över en natt.

– Alla är inte stjärnskott och blir bra på en vecka. Det är en process, förtydligare 26-åringen.

Berätta om 2017!

– Det är ingen hemlighet att det är LPGA som gäller. Nu känner jag att det är nära.

Hur ska du göra spelmässigt för att lyckas?

– Jag vill träffa fler greener. Jag vet att min puttning håller en hög nivå, men missar jag greenen blir det inga birdieputtar.

Fakta

Här spelas Julia Roths kommande tävlingar

10–12 mars: Winter Haven, Florida.

24–26 mars: Beaumont, Californien.

30 mars–1 april: Mesa, Arizona.

7–9 april: Windsor, Californien.

21–23 april: Sarasota, Florida.

28–30 april: Milton, Georgia.

Visa mer...