Ryssberget Trail blev en stor succé

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Starten har just gått på långa banan (17 km) och herrsegraren Martin Nilsson, Stigmännen, (71) är redan i täten och i mitten syns damvinnaren Amanda Nilsson, Ryssberget (61).
Foto:Rolf-Arne Kulle
Starten har just gått på långa banan (17 km) och herrsegraren Martin Nilsson, Stigmännen, (71) är redan i täten och i mitten syns damvinnaren Amanda Nilsson, Ryssberget (61).

Vilken succé det blev för Ryssberget Trail med över 200 löpare. I suverän stil vann Martin Nilsson, Stigmännen, Karlshamn OK, långa banan med över sex minuter före Kenny Mayer, Ryssbergets IK, som i somras vann i Kristianopel. Dubbelt i topp på damsidan blev Ryssberget genom Amanda Nilsson och Tilde Jensen.

– Vi hade räknat med knappt 100 deltagare nu första gången och så kommer det mer än dubbelt. Det är glädjande liksom att hela tävlingen och banan fått beröm, säger Göran Westesson, Ryssbergets IK, som arrangerade tillsammans med BroSö OK (Bromölla/ Sölvesborg).

Traillopp går enbart på stigar och inget underlag är asfalt. Banan på Ryssberget var tuff med totalt 390 höjdmeter över de 17 kilometerna. På korta slingan (åtta km) var höjdskillnaden 190 meter.

Hemmahoppet från Ryssbergets IK, Björn Östensson, infriade förväntningarna och vann klart korta banan före Lucas Mårtensson från IF UDD. Trea och överlägsen i damklassen var dubbla VM-medaljören i orientering Lena Eliasson-Lööf, Hässelby SK Friidrott.

– Kontrollerat och bra. Jag kunde hålla upp tempot hela tiden. Jag är vältränad efter små skavanker tidigt i somras. Nu siktar jag på upplösningen i DM-serien nästa helg och sedan följer terräng-SM, säger Östensson, som vunnit påskens Ryssberslopp två gånger liksom Sylwesterloppet i Olofström.

Lena Eliasson-Lööf är relativt nybliven mamma, men är på gång igen.

– Nu blir det träning, när det passar, för barnet går först. Det är otroligt roligt att springa och bitvis går det fortare i dag än konditionen tillåter. Jag får se om min inställning räcker för full träning framöver. Jag sneglar ändå på en återkomst i landslaget, säger hon.

På långa banan stack Martin Nilsson direkt. Efter halva distansen var ledningen 2,40 och i mål hela 6,14.

– Tufft, men det kunde ändå ha varit lite hårdare. I fjor var det ett lugnt år, men nu blir det bara bättre och bättre. Jag gör en hårdsatsning och har flyttat till Oslo. I Norge är det perfekta träningsförhållande med starka löparkompisar. Jag orienterar också där jag vill vara med i de stora tävlingarna, säger Nilsson, som siktar på topplacering i terräng-SM om två veckor.

Amanda Nilsson var favorit bland damerna och hade dryga 7,5 minuter ner till tvåan.

– Oj, vad trött jag blev uppför, men jag återhämtar mig snabbt nerför. Jag vågar släppa loss allt utför och räds inte lite besvärligt underlag på stigarna. Stiglöpning är min styrka så det är roligt att vinna, säger Nilsson.