Tung start för Sverige och Almers

Sölvesborg Artikeln publicerades
Niklas Almers gjorde fyra mål mot Holland och tre mot Portugal. Men Sverige lyckades inte vinna någon av matcherna i Sölvesborg.
Foto:Bo Åkesson
Niklas Almers gjorde fyra mål mot Holland och tre mot Portugal. Men Sverige lyckades inte vinna någon av matcherna i Sölvesborg.

Sverige förlorade båda sina inledande matcher mot Holland (7-26) och Portugal (9-21) i EM, som spelas i Valjeviken, Sölvesborg.

– Vi räcker inte riktigt till ännu. Både Holland och Portugal har egna ligor, medan vi bara är på träningsstadiet. Jag hoppas vi snart har en serie även i Sverige, för intresset finns, säger Sveriges Team Manager Peter Svensson, Kristianstad.

Detta är EM nummer två och deltagande lag är Italien, Portugal, Holland och Sverige.

– Vi har bara spelat de fyra matcherna i förra EM med landslaget, så vi har mycket att lära. Jag hoppas landslagsträffar blir vanliga framöver och att seriespel sätts igång. Sporten är under snabb utveckling i många länder. Idag har våra spelare större funktionshinder än både Portugal och Holland, men det kommer att jämna ut sig, säger nye förbundskaptenen Per-Arne Kulle.

Spelet är det samma som vanlig handboll i stort och det gäller även regler.

– Vi får inte tackla med rullstolarna. Vi håller på att fixa fram en regelbok, säger Svensson.

Sverige inledde mot Holland och det var spel mot ett mål i början. Matchtiden är 2x20 minuter

– Vi var jättenervösa och kom inte alls in i matchen förrän i andra halvlek. Skönt för oss att spela jämt sista tio minuterna. Vi försöker spela med riktigt handbollstänk med växlar och övergångar. Vi skall ändra lite till matchen mot Portugal, säger Kulle.

Sverige störde verkligen de storväxta portugiserna första kvarten och ledde då med 5-4. Portugal vände snabbt till halvleksresultatet 5-8 och gick fram till 5-12 sex minuter in i andra halvlek. Sverige vägde för lätt och spelade för mycket i mitten. Sverige fick en del skottläge, men Portugal blockerade bra och kunde sedan kontra in flera mål.

– Vi överraskade första kvarten och spelade bra så länge vi orkade. Denna matchen var mycket bättre än första, men när tröttheten kom vågade vi inte avsluta med snabba skott, säger Kulle.

Friidrottens duktige Niklas Almers, Karlskrona, blev Sveriges bäste skytt med fyra mål mot Holland och tre mot Portugal. Bra i laget var också målvakten Stefan Johansson, Julia Johansson och Ahmed Solagh Hamadi.

– Vi var för passiva mot Holland, men det såg bättre ut mot Portugal. Det är relativt tufft och jag låg ner med rullstolen fem gånger bara mot Holland, säger Almers.

Under torsdagen möter Sverige Italien både i gruppspelet och i bronsmatch.

– Vi skall minsann ha medalj med oss från Valjeviken, säger både Almers och Kulle.

ROLF-ARNE KULLE