Ettan

Kokkaffe – nostalgisk trend på väg tillbaka

Ettan Artikeln publicerades

Slowfood, vinylplattor och nu – kokkaffe!
Kaffekännaren Henrik Arvidsson, Asarum, applåderar den senaste retrotrenden.
– Det är godare. Hundratals smaker försvinner i filtret när man brygger kaffet, säger han.

Allt fler väljer att koka sitt kaffe på spisen. Men Sydöstrans mindre vetenskapliga undersökning avslöjar att trenden inte riktigt nått Blekinge ännu.
Det krävs många förfrågningar och telefonsamtal innan vi hittar en Blekingebo som faktiskt kokar sitt kaffe.
Jan-Erik Abrahamsson brukar bjuda på tusentals koppar kokkaffe vid gökottan på Karlsnäs i Ronne­by varje vår. Flera flak med kokkaffe går åt.
– På Kristi himmelfärdsdag samlas mellan åtta och nio hundra personer tidigt på morgonen. Redan vid sju har jag första grytan med kokkaffe klar. Kokkaffe är jättegott, särskilt när man är utomhus, säger Jan-Erik Abrahamsson.

Men till vardags brygger han för det mesta sitt kaffe.
– Det är trots allt lite bökigare med kokkaffe eftersom man måste hålla koll hela tiden så det inte kokar över.
Till och med norrlänningar i förskingringen har gett upp sitt älskade kokkaffe och brygger av bekvämlighet.
Skorstensfejarmästare Holger Carlsson och hans hustru Iris i Karlskrona kommer från Västerbotten och är uppvuxna med kokkaffe.
– Min pappa var skogsman och gjorde sitt kokkaffe över öppen eld, berättar Iris.
– Samerna använde också kaffet till att tina fruset renkött som de skar i tunna bitar och la i kaffet.
Holger Carlsson förklarar att hans mamma köpte en kaffebryggare när kaffepannan kokat över för många gånger.
– Man satte på kitteln och gick ut för att stänga till dörren. Ofta upptäckte man annat som behövdes göras, till exempel en trappa som skulle skottas. Och så glömde man bort kaffet och det pyste över, minns Holger Carlsson.

Katarina Möller (bland annat känd som rösten som ropar upp hållplatserna på bussarna i Karlskrona) funderar länge innan hon kommer på en bekant som brukade dricka kokkaffe.
– Hon lever inte längre. Det var en gammal dam som bodde i Karlskrona och en dag när jag hälsade på henne såg jag en konstig burk på köksbänken. Den innehöll bitar av något tunt material. Hon berättade att det var torkat ål- och laxskinn som hon köpte i Holst Fiske­affär i Karlskrona. Det klippte hon i mindre bitar och använde för att ”klarna” kokkaffet.

Klarskinn kallades de torkade fiskskinn som användes förr i världen. Jan-Erik Abrahamsson föredrar att använda lite kallt vatten för att klarna sitt kokkaffe.
Den som tycker att kokkaffe smakar mer än vanligt brygg får stöd av kaffe­experten Henrik Arvidsson, Blekinge Kafferosteri, Asarum.
– Ett par hundra smaker fastnar i pappret när man brygger med filter, säger han.
– Jag tycker det är spännande med olika metoder, men det är sällan som någon vill köpa kokkaffe. Bönorna är lite grövre än de som ska bryggas. 90 procent av mina kunder vill ha bryggkaffe, bara en procent säger att de ska göra kokkaffe.

Många minns säkert äldre släktingar som drack kaffe på bit eller fat.
När man kokar sitt kaffe blir det mycket varmare än i kaffebryggaren.
– Om man då dricker det på fat svalnar det snabbare, konstaterar Henrik Arvidsson.
Eftersom han sysslar med kaffe och olika sorter kommer han i kontakt med många trender. Kokkaffet tilltalar kanske dem som söker efter ett lugnare tempo i tillvaron, som gillar att mala sina egna kaffebönor och som inte har några problem med att vakta pannan på spisen.
– Just nu är det inne med kapslar som man stoppar i en maskin. Det är både dyrt och dåligt för miljön. Jag hoppas och tror att folk snart tröttnar på dem.

Martin Persson, Systrarna Lindqvists Café, i Karlskrona har märkt att fler och fler vill ha vanligt bryggkaffe.
– Jag tror att man tröttnat på alla konstiga kaffesorter och vill ha vanligt bryggkaffe. Fast hittills har ingen frågat efter kokkaffe.
Elisabeth Ganzi, Café Nostalgi, har heller inte stött på trenden ännu.
– Nej, faktiskt inte. Det är väl en rätt så gammal tradition

Däremot är det många som Sydöstran pratat med som har varma minnen av människor och upplevelser som förknippas med kokkaffe.
– Min mormor drack alltid kokkaffe, säger Martin Persson.
– ”Kokekaffe” förknippar jag med mysiga omständigheter som roddutflykt och övernattning på Flakskär, berättar konstnär Åke Franzén, som annars är mer förtjust i te.