Familj

Därför är så många rädda för clowner

Familj Artikeln publicerades
Vad är det med clowner som gör att de lätt kan uppfattas som lite kusliga?
Foto: Hanna Franzén/TT
Vad är det med clowner som gör att de lätt kan uppfattas som lite kusliga?

Varför är clowner obehagliga? Är det det oberäkneliga beteendet och den ständiga leendet? Eller är det för att vi förväntas skratta åt dem?

På bara någon sekund kan en clown frambringa oregelbundna hjärtslag, illamående och okontrollerbara svettningar.

Kanske är det det förvrängda och överdrivna som skrämmer oss.

Kanske har det också göra med att clowner ger ett in tryck av något oberäkneligt. Ingen vet vad en clown har i rockärmen. Det kan lika väl vara en tuta, som en kanin eller en blogg som smäller när man minst anar det. Vanligtvis förknippar man clownen med dråpliga påhitt

Tanken är att vi ska skratta när vi möter en clown. Åt vad? Enligt en YouGov-enkät från 2014 lider tolv procent av alla britter av clownrädsla, varav fyra procent i extrem grad. Rädsla för clowner kallas ofta för coulrofobi, clownskräck.

Fast forskarna är oense om clowner verkligen skapar lycka. En del studier visar att barn ogillar och i vissa fall även är rädda för clowner. Andra vill påvisar att exempelvis sjukhusclowner gör barn friska.

”Clownen är en väldigt avslöjande figur. Den visar människors sårbarhet och tafflighet.”

Härom året gick det en clowntrend genom världen. På vissa håll har det gått så långt att man kunde tala om clownhysteri. Flugan spred sig i USA sommaren 2016 och fortsatte sedan. Till slut ebbade allt ut.

Clownens historia kan spåras bakåt till det forntida Egypten och har förekommit i alla kulturer. I de europeiska hoven som den gycklande narren som skulle hålla kungen på gott humör.

Den clown vi tänker på i dag förknippar de flesta av oss med cirkus. Den första moderna cirkusen grundades 1770 i England där publiken fick möta en ny komisk figur. Nämligen den klumpige bonden som inte lät sig imponeras av ryttarkonsterna utan prompt själv sökte härma konstryttarna.

Men någonstans väcker clownen sympati som ingen annan lyckas göra. Clownen är en väldigt avslöjande figur. Den visar människors sårbarhet och tafflighet. De flesta av oss vill inte bli avslöjade eller förlöjligade inför andra.

Kanske är det där clownen kan fylla en viktig funktion, eftersom den så ofta misslyckas. Och vi känner oss en liten bit bättre.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.