Familj

”Det är aldrig fel att fylla på med inspiration”

Karlshamn/Malmö Artikeln publicerades
Martin Arpåker.
Foto: Pontus Jonsén
Martin Arpåker.

Utbildning, jobb, kärlek. Anledningarna till varför man väljer att lämna platsen där man växt upp kan vara många. Sydöstran tar varje vecka tempen på en person som valt att lämna Blekinge.

Martin Arpåker, 29 år, är näst ut i Sydöstrans serie där vi möter tidigare Blekingebor som av olika anledningar valt att pröva lyckan någon annanstans i världen. Om du har tips på någon som vi borde uppmärksamma i artikelserien, skicka ett mejl till redaktion@sydostran.se.

1. Hur var det att växa upp i Blekinge?

– Att växa upp i Blekinge och miljön i och kring Karlshamn var fantastiskt! En stad som bär på så många fina kulturella traditioner utifrån konst, musik och teater är unikt och har givit mig inspiration till att idag själv jobba inom kulturens område.

2. När lämnade du länet och varför?

– År 2009 tog jag studenten och hade precis då kommit in på organistutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet. Då lämnade jag Karlshamn för studier först i Malmö och sedan vidare till Stockholm där jag studerade masterutbildning i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan samt sjöng mycket i Sveriges Radiokör.

3. Vad gör du idag?

– Sedan fem år tillbaka är jag verksam som organist och kördirigent i S:t Petri kyrka, Malmö. Utöver verksamheten i S:t Petri så är jag konstnärlig samt musikalisk ledare för Lunds Vokalensemble sedan 2016.

4. Vad har du för relation till Blekinge idag?

– Min relation till Blekinge idag är att jag har min familj där. Ibland musicerar jag också på hemmaplan.

5. Kan du tänka dig att flytta ”hem” i framtiden?

– I nuläget finns inga planer på att flytta ”hem” permanent. Framtiden får utvisa.

6. Vad är mest spännande i ditt liv just nu?

– Mest spännande just nu i livet är att jag studerar på deltid denna termin i London för bland annat Nigel Short och Patrick Russill - två av världens i dag främsta kördirigenter. Dessa två lär jag mig mycket utav. Det är aldrig fel att fylla på med inspiration och nya kunskaper.

Profil

Martin Arpåker

Ålder: 29 år.

Gör: Organist & kördirigent.

Uppväxt: Karlshamn.

Bor: Malmö.

Familj: Ja.

Intressen: Squash, historia, litteratur.

Lyssnar på: Främst klassisk musik men är ”allätare”.

Läser: ”Music in the castle of heaven” ett digert porträtt av J. S. Bach signerat John Eliot Gardiner.

Smultronställe i Blekinge: Finns många smultronställen i natursköna Blekinge, återvänder dock ofta till havet och den vackra skärgården.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.