Familj

Jan-Erik Martinsson: Är det verkligen midsommar?

Familj Artikeln publicerades
Foto:Pontus Lundahl/TT

Fram med sillen, köttbullarna och prinskorven. Det är jul igen. Eller midsommar var det visst...

Visst är det märkligt att det dukas upp med sill till varenda högtid. Påsk, jul och midsommar och snart har vi väl blågula sillar på Nationaldagen också.

Jag är väl i ärlighetens namn inte rätt person att raljera över sillens tillkomst. Jag tycker nämligen om sill, men det är nog inte lika roligt för de som inte lärt sig uppskatta denna havets läckerhet.

Fast de har ju å andra sidan bestämt sig för att äta köttbullar och prinskorv.

Det vill säga exakt samma upplägg som till jul och påsk. Det är bara skinkan som fattas.

Ett tips kan ju vara att grilla en vildsvinskinka i kvällssolen.

När vi ändå pratar om vildsvin så läste jag en artikel om en resebyrå i USA som ordnar jaktresor där jägarna jagar vildsvin med helikopter.

"Det är inte ofta man kan skjuta med maskingevär från en helikopter utan att bli beskjuten tillbaka" sade en av de som varit med.

Sådant här kan bara hända i Amerika. I alla fall hoppas man ju det för det var nog bland det mest absurda jag någonsin hört talas om. Man får ju intrycket av att det är någon sorts lek de håller på med. Med levande djur som mål.

Men det värsta är ändå att någon omdömeslös person har gjort det till en affärsidé.

Jag vet att vildsvin ställer till stora problem i naturen om de blir för många, men att använda maskingevär? Nej, det är verkligen avskyvärt.

Nåja, jag tänker i alla fall avnjuta midsommarafton på vår veranda där jag ska inmundiga diverse drycker med tillhörande sovel.

Kvällen brukar avslutas med något gott som läggs på grillen och de som brukar läsa denna anspråkslösa spalt har säkert redan räknat ut vad som kommer att trona på det väloljade gallret.

För er som inte vet så ska ni få en ledtråd. Det börjar på k och slutar på v.

Trevlig midsommar på er alla så hörs vi igen om en vecka.