Familj

Jan-Erik Martinsson: ”Det är omöjligt att svälta ihjäl...”

Familj Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg

Glöm uttrycket att "svälta ihjäl". Det är precis tvärtom. I alla fall enligt vissa forskare som säger att svält under period av ens liv leder till längre livslängd.

Först var det sju-till åtta brödskivor om dagen som skulle leda till ökad livslängd. Det var på 1950-talet. Sedan kom rödvinet. Ett glas om dagen var nyttigt och ökade blodcirkulationen.

Nu ska vi svälta eller äta kalorifattig kost. Då finns det stora chanser att vi lever i 120 år menar forskarna.

Det betyder ju samtidigt att vi måste arbeta till 90 för pensionen räcker inte till. Det känns lite motsägelsefullt när man tänker efter.

Om du tvingas svälta, vilket förmodligen blir resultatet av en lång livslängd, då lever du längre. Det blir som en ond cirkel om ni förstår vad jag menar.

Nåja, studierna är ju som vanligt framtagna på djur så helt säker på att de stämmer är man ju inte. Den här gången är det möss och apor som hamnat i den vetenskapliga kokboken.

Författaren och vetenskapsjournalisten Gustav Rydén Gramner är i alla fall säker på sin sak:

Människan bör kunna håll sig frisk till den 100-åriga födelsedagen och leva ända fram till 120.

Jag vet inte om han överdriver men jag har själv sett både 80 och 85-åringar som i dag tränar på gym så det kanske ändå finns en viss substans i det han säger.

Det handlar inte heller om bra sjukvård utan det finns tydligen en gen hos oss som om den aktiveras ger oss möjligheten att leva längre.

Resveratrol är den nya trolldrycken som ska ge oss superkrafter. Det finns i både röda bär och rödvin.

Tänker att jag nog måste hålla mig till bären i så fall. Två glas rödvin slår ut mitt vakna sinne och jag faller genast i djup koma.

Lite överdrivet kanske, men trött blir jag och det är kanske inte sova man vill göra när man ska fira sin 100-årsdag.

För övrigt så strävar jag inte efter att bli 100 heller. Att äta kalorifattig mat är ingenting för mig. Fast visst är det väl väldigt få kalorier i korv?

Pensionen räcker i alla fall inte i hundra år och några socialbidrag finns väl inte heller när den dagen kommer.

Nej, jag fortsätter nog att mumsa mina korvar och njuter så länge jag kan...