Familj

Jan-Erik Martinsson: Strunta i grilltipsen, lägg på en korv...

Familj Artikeln publicerades

Hockey-VM är över för den här gången. Vann gjorde ett lag som var bra framför båda målen, minimerade sina misstag men framför allt gjorde flest mål i finalen.

Jo, jag raljerar, men alla ni som sett intervjuer under VM har ju kunnat konstatera att det handlat om robotliknande svar från tränare och spelare.

Fast å andra sidan, vad ska de säga? De behöver ju egentligen inte säga det som vi tittare redan har sett. Det blir så att säga onödig information.

Det kan bli för mycket av alla rinksidereportage. Personligen tycker jag att det är betydligt mer intressant att höra vad experterna förmedlar under matcherna.

Det vill säga det som sägs i båsen under matchens gång.

Det finns ju för övrigt bara en väg till seger för alla lag. Göra ett mål mer än man släpper in. Enkel matematik.

Sedan må det handla om boxar, momentum och annat i oändlighet.

Nu lämnar vi hockeyn och övergår till något mera besläktat med årstiden,

Nämligen stunderna kring grillen. Vi matas med tips, rätt verktyg och vad som är bäst att avnjuta en ljummen sommarkväll.

Rött vin, vitt vin eller rent av vatten med exakt tre isbitar? Två blir för varmt och fyra för kallt. Det handlar om att hitta den perfekta kombinationen.

Jag har i alla fall inte lyckats under alla mina år som grillmästare. Visst det brukar bli ätligt men här pratar vi om exakta temperaturer på köttet, att veta i vilken omfattning graderna stiger när du tar bort det från grillen och så vidare.

Det är med andra ord en hel vetenskap att bli en duktig grillare.

Ibland när jag tröttnat på alla besserwissrar så brukar jag brassa några korvar. Här behöver men inte tänka på temperaturer. Är korven varm så är den klar. Är den inte det så kan man äta den ändå.

När vi ändå är inne på ämnet mat så undrar jag i vilken värld tv-kockarna lever i när de ska "plocka ihop något med grejer som man alltid har hemma".

Det är sju olika sorters kryddor, fonder och annat som de tror blivit över i det medelsvenska hemmet. Ibland är det också vaniljstänger inblandat.

Hur många av er har förresten en vaniljstång eller en halv flaska kalvfond som blivit över som ligger och skräpar i skafferiet?

Korvar däremot. Det måste man alltid ha i en vällfylld frysbox.