Familj

Jan Hinderson: ”Bestulen så in i baljan”

Familj Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg

Jag är ett brottsoffer, men det handlar trots allt inte något stort brott, snarare ett som går under radarn både hos polisen och media.

Jag är faktiskt med stor sannolikhet den enda som kommer att skriva i pressen om detta överhuvudtaget.

Det handlar nämligen om en liten zinkbalja. Vid försvinnandet var den till färgen metallgrå, till formen oval, någon decimeter hög och ett par decimeter bred, kanske tre decimeter lång.

Jag tyckte den var fin, i all enkelhet.

Vi har en lite större sån som står på baksidan av huset och som vi odlar timjan i (plus en del mossa som bara växer där av sig själv).

Den andra, mindre, var tom. Så när vi köpte en massa penséer tidigare i våras var det naturligt att sätta en del av penséerna i den (grått och blått är snyggt ihop) och lyfta fram den till trappan på framsidan av radhuset för att liksom lysa upp entrén.

Där stod den till en helg för ett par veckor sen.

Jag märkte ingenting. Men när hustrun som varit på Gotland några dagar kom hem på söndagskvällen var det första hon sa: ”Vad har hänt med penséerna?”

Jag gick ut och tittade. Penséerna stod där som vanligt på trappan. Men bara i sin egen jordhög. Själva baljan som omgett dem var putz weg.

Tjuven, eller tjuvarna om det var en liga, hade mycket prydligt ställt tillbaka penséerna som de stod tidigare, för att liksom dölja brottet eller åtminstone försena upptäckten, och sen helt enkelt försvunnit med baljan.

”Jag är faktiskt med stor sannolikhet den enda som kommer att skriva i pressen om detta överhuvudtaget.”

Hade det varit några ungdomar som fått ett infall, hade de nog bara vält ut blommor och jord över hela trappen. Det här var betydligt mer förslaget.

Varför gör man på detta viset? En liten zinkbalja har väl inget större antikvärde, vad jag vet – fast sånt vet jag inget om egentligen.

Men man kan ju knappast gå till Antikrundan med den: ”Och hur ser då proveniensen ut för det här rustika föremålet?” ”Jo, den stal jag på Långö våren 2019.”

Eller om man bara sätter ut den i sin trädgård (troligtvis på baksidan då, kan man tänka) och vad säger man om grannen tittar över staketet och undrar om nytillskottet?

Så tjuven, om du läser detta (du har kanske plockat upp tidningen ur någon annans brevlåda?) – du kommer att trassla in dig i lögner så att situationen förr eller senare blir ohållbar. Du kommer inte ha någon glädje av baljan. Den kommer att hemsöka dig i dina mardrömmar.

Visserligen slängde jag de baljlösa penséerna, men jag skulle ändå uppskatta om du helt enkelt ställde tillbaka zinkbaljan där du tog den.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.