Familj

Jan Hinderson: ”Tavlan som strimlade sig själv”

Familj Artikeln publicerades
Foto: Thibault Camus

Hur man än vänder sig så har man marknaden där bak. Inte ens Banksy kommer ifrån den. Särskilt inte Banksy.

Banksy är världens mest kände gatukonstnär. Men hens identitet är extremt hemlig.

Ena veckan gör Banksy ikoniska bilder på muren som Israel satt upp på Västbanken, nästa vecka dyker han upp i en förort till London. Ena året startar han en ickenöjespark i England, andra ett hotell i Betlehem.

Banksys smarta bilder har i många fall blivit ikoniska. Och därmed intressanta för konstsamlare.

En del har knackats ner från väggar eller dykt upp i pappersform som eftertraktade – och dyra, mycket dyra – samlarobjekt.

Något som stämmer rätt illa med tanken bakom gatukonst och med Banksys radikala politiska idéer.

Så då kan det gå som det gick tidigare i veckan, när ett av Banksys mest kända verk - en bild av en flicka som just tappar en hjärtformad ballong - skulle säljas på det kända auktionshuset Sotheby's i London.

Den meterstora tavlan i en tjusig ram klubbades för Banksy-rekordet 1 miljon pund.

Sekunderna efter att klubban smällt ner i bordet började bilden röra sig neråt i ramen och en häpen publik såg hur delar av bilden började komma ut nedanför ramen i form av pappersstrimlor. När halva var strimlad lyftes den snabbt bort ur publikens åsyn.

Strax efteråt lade Banksy ut en egen video där han visade hur han hade monterat en dokumentförstörare i tavelramen, ”ifall bilden någonsin skulle säljas på auktion”.

Så någon, kanske Banksy själv, hade varit närvarande i lokalen under auktionen och satt igång strimlandet av tavlan med en fjärrkontroll.

Fiffigt, om jag får säga det själv. Så kan man alltså dra konstmarknaden vid näsan. Eller...?

För det hela drabbade knappast någon fattig.

Snarare tvärtom, visade det sig.

I och med strimlandet blev det här inte bara en Banksybild vilken som helst utan Den strimlade Banksyn; alltså en Händelse i konstvärlden.

Bedömare i konstbranschen menar att marknadsvärdet på det strimlade Banksyverket genom den här antikommersiella aktionen ökade från en till två miljoner pund.