Familj

Jan Hinderson: ”Det svala valet”

Familj Artikeln publicerades
”Tittar jag ut genom fönstret ser jag två valplakat nedstuckna i gräsmattan i parken utanför.”
Foto: Jan Hinderson
”Tittar jag ut genom fönstret ser jag två valplakat nedstuckna i gräsmattan i parken utanför.”

EU-valet närmar sig och valtemperaturen skruvas upp mer och mer…

Nej, kanske inte det. Det är rätt svalt, måste jag medge.

Tittar jag ut genom fönstret ser jag två valplakat nedstuckna i gräsmattan i parken utanför. De ser lite ensamma ut. Hittills har det kommit ett endaste valkuvert med röstsedlar i brevlådan. Till på köpet från det parti jag minst av allt tänker rösta på.

Det mest fascinerande med valet so far är väl Kristdemokraternas valslogan Make EU lagom again.

Again, det måste ju innebära att EU varit lagom någon gång i historien. När då? undrar man förstås. Före euron? Före östutvidgningen? Före Maastricht? På Kol- och stålunionens tid?

Dessutom toppar KD listorna med Sara Skyttedal som nog är landets minst lagoma politiker.

Vi som varit med ett tag kommer ihåg att det var betydligt mer liv i luckan den gången man skulle rösta om EU-medlemskapet som sådant eller när omröstningen gällde euron.

Jag var för både EU och euro. I det senare fallet är jag glad att folkmajoriteten var klokare än jag. Ärligt talat brukar folkmajoriteten och jag sällan vara helt överens. Jag vet förstås vad jag ska rösta på. Men för att kolla att jag verkligen har rätt har jag fyllt i en valbarometer på nätet.

Det visade sig att jag kunde andas ut, eftersom det visade sig att jag var överens med mitt favoritparti till 73 procent.

”Jag var för både EU och euro. I det senare fallet är jag glad att folkmajoriteten var klokare än jag.”

Man vill ju få bekräftat att man valt rätt, och högre överensstämmelse än så kan man väl knappast begära. Det innebär ju faktiskt att partiet tycker som jag nästan tre gånger av fyra. Å andra sidan var jag överens med två andra partier till 72 procent. Så det var nära ögat att jag hamnat i ett politiskt dilemma.

Dessutom råkade jag trycka helt fel på en fråga om vinstbegränsning för friskolor, så det blev tvärtemot vad jag tyckte. Det hade kanske gett fler procent till favoritpartiet – men kanske ännu fler till något av de andra?

Säkrast att inte göra om testet.

Jag antar att valtempen kommer att höjas åtminstone några grader, ungefär till kylig vårdag, när vi närmar oss valet. Det kanske rent av dimper ner några fler valkuvert i brevlådan.

Och det är klart att man ska rösta. Den 26 maj kanske jag träffar några av er på äldreboendet Fregatten på Pantarholmen, som just den dagen förvandlas till vallokal för valdistriktet Långö-Gräsvik.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.