Familj

Jan Hinderson: ”Fördelen med sänkta förväntningar”

Familj Artikeln publicerades
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Bästa sättet att skapa en positiv atmosfär är kanske att sänka förväntningarna.

Det slog mig när jag satt på Öresundståget häromdagen.

Saken var den att jag hade kommit onödigt tidigt till järnvägsstationen i Bräkne-Hoby, och medan jag stod (det var för kallt att sitta på bänkarna) och väntade på tåget mot Karlskrona så basunerade högtalaren ut samma budskap gång på gång:

– Tekniska problem mellan Hässleholm och Kristianstad. Öresundstågen stannar extra både i Vinslöv och Önneslöv. Förseningar och inställda tåg kan inte uteslutas.

Detta upprepades minst tre gånger bara på den tid jag stod där.

Förutom att man kunde reta sig en smula på att den inte sa "Krischansta" utan "Kris-ti-anstad" med betoning på "ti" - så var den dominerande känslan högtalarrösten spred en dov hopplöshet.

Hur mycket försenat blir tåget? Kommer det att sättas in extrabussar? Kommer de i så fall att komma ihåg att köra in i Bräkne-Hoby?

Det var bara att stå där och vänta på att siffran 15.34 på perrongskylten skulle ta ett stort hopp framåt.

Men inte ens det fungerade tydligen. Tiden stod kvar som 15.34.

Klockan blev 15.34. Inget tåg.

Men bara minuterna efter hördes plinganden från bommar som fälldes ner längre bort i byn, ett par starka lyktor dök upp och si, där kom tåget insusande på stationen som om inget hänt.

Överraskat lyckliga tog vi plats i tåget som lämnade Bräkne-Hoby i östlig riktning bara några få minuter försenat.

De minuterna var det ingen som retade sig på. Istället var vi glada och tacksamma för att tåget kom över huvud taget och till på köpet nästan i tid.

Det är det jag menar med de sänkta förväntningarnas positiva roll.

Detta skulle kunna tillämpas på andra områden.

Det är inte så smart av Postnord att säga saker som att "Vår målsättning är att 90 procent av breven ska komma fram dagen efter" - då blir man ju bara besviken om man hör till de tio procenten som får vänta några dagar.

Istället borde de säga som sanningen är: "Vi hoppas att de flesta breven trots allt kommer fram" - då blir man ju tacksam för att man över huvud taget får något i brevlådan. Till och med om det är elräkningen.