Familj

Jan Hinderson: ”Kan man överklaga påsken?”

Familj Artikeln publicerades
Så här såg det till exempel ut i skånska Linderöd på påskafton...
Foto:Johan Nilsson
Så här såg det till exempel ut i skånska Linderöd på påskafton...

Det känns nämligen inte helt rätt att det ska snöa under påskhelgen.

Och inte en gång, utan två gånger.

Det finns väl ändå gränser för vad man ska behöva finna sig i så här i mitten av april.

Okej om det snöar i typ Kiruna – de får skylla sig själva som slagit sig ner där uppe.

Men inte här, i den näst sydligaste av landet, dessutom i en stad som enligt turistreklamen ligger ”mitt i skärgården”.

Det här påskvädret är inte heller acceptabelt ens i Kyrkhult eller Eringsboda eller någon annan Blekingeort uppåt Smålandsgränsen. Någon enstaka frostnatt får man väl acceptera där även så här års, men snö: nix.

Men jag måste medge att under en liten stund på påskdagens eftermiddag var det faktiskt soligt och så relativt varmt att hustrun lade ut en dyna i en utemöbel i trädgården och satt i solen i några minuter.

Tyvärr glömde vi sen ta in dynan och morgonen efter var den genomvåt och full av snö. Nu står den i ett badrum med golvvärme och börjar långsamt återgå till icke-vått tillstånd.

Dessutom gjorde vi en kraftig felinvestering under påskhelgen. Vi köpte som vanligt några stora flaskor påskmust. De brukar gå åt.

Men det visade sig att vi hade förköpt oss. De vuxna döttrarna (den yngsta fyllde 20 på påskdagen!) och deras respektive pojkvänner är numera så vuxna att de föredrar öl och vin till påskmaten.

Är det nån som vill ha ett par oöppnade flaskor påskmust?

En annan felinvestering var några sillburkar som inte gått åt i julas. De visade sig lämpligt nog gå ut i slutet av mars eller början av april, lagom ett par veckor innan påsk. Fast vi hade faktiskt också en sillburk som gick ut ett par veckor innan midsommar.

Förutom döttrarna med respektive, hälsade också äldsta dotterns kinesiska pojkväns föräldrar på under ett par dagar. De var vänliga och trevliga, och det gick rätt bra att umgås även om de bara hade rätt begränsade kunskaper i engelska och vi alls inga i kinesiska.

Men våra planer på att sitta ute och grilla, eller promenera bland koloniträdgårdarna i Brändaholm eller överhuvudtaget gå runt och bekanta sig med världsarvsstadens sevärdheter blev av naturliga skäl rätt begränsade.

De hade lämnat ett Beijing med 25-gradig vårvärme, så de undrade nog hur sonen kunnat hamna här uppe vid polcirkeln.