Familj

Jerry Nilsson: "Av barn och fyllbultar får man veta sanningen"

Familj Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg/TT

Av barn och fyllbultar får man veta sanningen. Stämmer verkligen det? Svaret blir ett rungande ja.

Fyllbult är förvisso ett starkt ord, men visst har det hänt att överförfriskade herrar i krogmiljö har dykt upp och sagt ett och annat om just det där referatet eller den där kommentaren i lördagstidningen. Att det ska gå under rubriken sanning är kanske inte alltid helt rätt, men det är i varje fall deras sanning och vem är jag att ifrågasätta den?

Det gör jag i och för sig mer än gärna, men just i en sådan stund är det sälla läge att bjuda in till en verbal duell. Risken är att den aldrig får ett slut med poänger lika oväntade som ologiska.

Vill man veta den okonstlade sanningen, den helt utan egen agenda och färgad av andras åsikter gäller det att vända sig till framtiden. Det handlar om barnen. De har koll. Järnkoll, som det hette förr och som nu förmodligen har bytt namn till en mer hipp variant. Även begreppet hipp är säkert passé, men mina referenser är lika dåligt uppdaterade som virusskyddet på min dator och jag väljer de äldre varianterna.

Systersonen, sex år nyss fyllda, och systerdottern, hon passerar femstrecket på nyårsafton av alla dagar - snacka om en pangtjej, är inte sena att upplysa mig om vad som är sant eller inte.

Å andra sidan tvekade jag en aning häromdagen när den ene upplyste mig om att han minsann var 125 meter lång. Ett kommatecken senare var frågetecknet uträttat. Den yngre varianten har en förkärlek för att försöka få ordning på min frisyr. Där har hon en grannlaga uppgift med tanke på att jag är född, och vaknar, med en sidbena. Dessutom ser det ut som om jag har tjuvrökt under köksfläkten eller gått i kloster. Där har ni förhoppningsvis en föraning om statusen på hårväxten.

Likväl kämpar hon med att få till en cool, fräck, hipp (välj uttryck själva) frisyr på sin morbror. Alla medel tas till inklusive vattenkamning och spray, men resultatet blir sällan det önskade.

"Har du inte prövat att ge honom en tofs?" undrade syrran häromveckan.

"Mamma, det begriper du väl att det inte går? Jerry är ju flinthårig!"

Syrran bet sig i läppen tills blodvite uppstod innan näste huligan valde att yttra sig.

"Nej, nej. Så heter det inte alls. Det heter döskallig!"

Av barn och fyllbultar minsann, av barn och fyllbultar...