Familj

Jerry Nilsson: ”Jag är ständigt inloggad”

Familj Artikeln publicerades

Jag erkänner och lägger mig platt.

Tekniken är rätt bra att ha.

I varje fall majoriteten av den.

Allt är självfallet inte av godo. Från och med den här veckan behöver vi logga in i skrivaren för att kunna få ut ett papper eller två.

Detta får mig osökt att tänka på salig Stig Grybe som tvingades i väg på en datakurs för äldre. Han berättade om det i sitt sommarprat för ett par år sedan och har jag dragit historien förut ber jag om ursäkt redan här, men den tål att upprepas.

Han kämpade och låg i värre än en tandlös hund i en benhög, men kände sig ändå tvingad att ringa dottern i hopp om att få hjälp. Hemläxan handlade om att skriva ut ett papper. Efter mycket om, och men, lyckades dottern få honom att hitta rätt ikon på datorskärmens skrivbord och klicka på densamma.

– Bra, pappa. Nu kommer snart pappret på skrivaren?

– Skrivaren? Jag har ingen skrivare.

Jag skrattar medan jag präntar ned ovanstående. Den är helt enkelt klockren.

Vi har en skrivare på redaktionen, vi har till och med fyra om jag ska vara helt sanningsenlig vilket alltid är målsättningen med de här raderna, och jag vet hur man skriver ut fast tekniken tvingar mig numera att logga in.

Man kan inte få allt, som pojken med guldbyxorna sa efter att de kommit bort i tvätten.

Till teknikens försvar vill jag säga att det även finns fördelar. Den information som inte ryms i mobiltelefonen finns inte. Nåja, nästan i varje fall. Förr skrev jag ut vägvisningar till höger och vänster, de visade för övrigt också höger och vänster, och var en värre trafikfara än Stevie Wonder bakom ratten i akt om att hitta rätt korsning för att nå fram till en idrottsarena.

Jag minns särskilt ett tillfälle när jag gjorde fler svängar på Hisingen än löparna i Göteborgsvarvet i ett desperat försök att finna en handbollshall som knappt existerade på kartan. I dag är det andra bullar, i onsdags var det förresten kladdkakans dag för er som antecknar, och nu räcker det att jag slår in adressen i mobilen, trycker på rätt knapp och låter en skönt metallisk röst guida mig rätt mellan kobbar och skär.

När jag tänker efter måste jag i och för sig logga in även i mobilen för att få hjälp av tekniken.

Ständigt detta inloggande!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.