Familj

Joel Petersson: ”Årets första sommarpratare är…”

Familj Artikeln publicerades
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Klockan 13.00 i dag, den 13 juni, tillkännager Sveriges Radio årets sommarpratare. Då listan i skrivande stund inte är officiellt spikad kniper jag fräckt härmed förstaplatsen som sommarpratare, fast i en skriven kåseri- och krönikeversion, komplett med personlig berättelse, musik och allt.

Som så många andra som växte upp i Karlskrona på 80- och 90-talet var jag i tonåren och de tidiga tjugo urless på min hemstad. Affärsutbudet, nöjeslivet och den allmänna mentaliteten var betydligt fattigare på den tiden. Jag ville så gärna flytta från stan och börja plugga i Lund eller Stockholm istället. Men så blev det inte.

”Jag saknade drivkraften och motivationen att bryta upp och lämna kompisgänget. Ärligt talat visste jag inte heller vad jag ville jobba med i framtiden.”

Jag saknade drivkraften och motivationen att bryta upp och lämna kompisgänget. Ärligt talat visste jag inte heller vad jag ville jobba med i framtiden, så det blev tre års oengagerade studier av historia, litteraturvetenskap och svenska på Blekinge tekniska högskola i Karlskrona innan jag bestämde mig för journalistiken.

Här kommer en låt som i efterhand har blivit inofficiellt soundtrack för mitt svartklädda, introverta och grubblande 19-åriga jag (klicka nedan och lyssna om du har lust):

Låt 1: Broder Daniel – Shoreline

Efter flera år med föreläsningar och tentor på högskolan kom antagningsbeskedet från folkhögskolan utanför Vetlanda som en skänk från ovan. Jag och föräldrarna fyllde en släpvagn med mitt enkla bohag och så flyttade jag in i en studentkorridor på skolan. Här mötte jag och lärde känna personer med en annan bakgrund och andra erfarenheter än de jag var van vid. Skolan andades en ny typ av frihet.

Förutom att lära mig att skriva ingresser och brödtexter, samt sätta rubriker och fotografera, så blev det också en hel del fester under den här tiden, ofta med tysk industrimetall strömmande ur högtalarna.

Låt 2: Rammstein – Feuer Frei!

Men trots att jag trivdes bra på skolan så började en märklig form av hemlängtan att infinna sig. Den småländska urskogen var inget för mig och jag saknade havet, så efter examen återvände jag hem till Blekinge igen.

Både jag och hemstaden har förändrats mycket på de här tjugo åren – konstigt vore annars. Nu ska det mycket till innan jag rycker upp rötterna och flyttar från länet igen.

Låt 3: The Wannadies – My Hometown