Familj

Joel Petersson: ”Det är smidigt att ha barn på korttidslån”

Familj Artikeln publicerades
Foto:Izabelle Nordfjell/TT

Att ha småbarn hemma är ett rent nöje – i synnerhet om man kan lämna tillbaka dem efter ett par timmar.

I helgen har jag och sambon haft barn på korttidslån hemma hos oss. Vi passade min ettåriga brorsdotter en dag så att hennes föräldrar kunde fokusera på hus och hem i lugn och ro.

Jag insåg då hur okunnig och oerfaren jag är med småbarn då jag inte har några egna. Femman i barnkunskap fick jag på rent teoretiska meriter och även de kunskaperna har fallit i glömska med åren.

Först kvällen innan hedersgästen skulle komma slog det mig att hon behövde någonstans att äta och sova, men det gick bra att improvisera skulle det visa sig. Dessutom kom hon tillsammans med en tillhörande container med leksaker, skötgrejer och kläder, så jag kunde släppa den biten.

Den stora frågan var då vad hon skulle äta. När är en bra ålder att börja med thailändsk röd currygryta, tex mex-influerat långkok eller kebabtallrik? Det fick bli puréer, barnsmoothies samt kokta och mosade rotfrukter. Inget som en annan hade beställt på restaurangen, men det föll i alla fall ettåringen på läppen. Och överallt annanstans också ska tilläggas...

Det var också mer eller mindre första gången som jag ansvarade för blöjbytet och en viss anspänning infann sig. Hel och ren är ju eftersträvansvärt, i synnerhet vad gäller barn. Så här i efterhand kan jag konstatera att det gick över förväntan. Blöjan kom inte vare sig bak och fram eller ut och in. Det är alltid något att vara nöjd med.

Redan på morgonen gjorde jag en överenskommelse med brorsdottern om att hon, om det var möjligt, skulle avstå från bajsblöjor så länge hon var på besök, eller i alla fall hålla antalet nere. Och hon höll sin del av avtalet, till hennes fars – min brors – stora förtret då han fick ta hand om uträttat värv senare på kvällen. Ett riktigt skitgöra tror jag att han beskrev det som.

Och nu över till vädret...

Förutom barnpassning har det även hunnits med en tur till Kristianstad i helgen. Där regnade det, precis som förra och förrförra gången jag var där. Inte undra på att staden ligger under vatten, eller i alla fall under havsnivån.