Familj

Joel Petersson: "Det blir inte alltid som man först tänkt"

Familj Artikeln publicerades
Att bli bagare bara för att man är morgonpigg är kanske inget man ska bygga en karriär på.
Foto:Jens Meyer
Att bli bagare bara för att man är morgonpigg är kanske inget man ska bygga en karriär på.

De flesta barn vet vad de ska bli och kommer att jobba med när de är vuxna. Nyckelordet här är ”SKA” – personlig lämplighet och hur man utmärker sig på arbetsmarknaden har inget med saken att göra.

Riktigt så enkelt är det dock inte. Hade det varit så hade den svenska arbetsmarknaden varit övermättad av poliser, brandmän, veterinärer och delfinskötare. Troligen hade vi också haft ett kraftigt underskott av begravningsentreprenörer, revisorer och tandhygienister – något jag gissar att väldigt få barn svarar när de tillfrågas om sina framtidsplaner.

Hade någon frågat mitt nioåriga jag vad jag ville bli när jag blev stor så hade jag svarat arkeolog, fast det var egentligen paleontolog jag menade. Jag ville jobba med dinosaurier, andra förhistoriska djur och deras ben. Smal nisch kan man ju tycka i dag, men det var inget som jag oroade mig över då.

Jag var helt insnöad på dinosaurier och hade stenkoll på brachiosaurus, triceratops, stegosaurus och en massa andra arter vars storhetsperiod var flera miljoner år sedan.

Efterhand lämnade jag den fasen i mitt liv och blev varken arkeolog eller paleontolog. Fast jag har sett alla Jurassic Park-filmer på bio och hade i sommar planer på att ta med mig min då åtta månader gamla brorsdotter på dinosaurieexpo, som en ursäkt för att kunna gå.

Som barn hade jag också planer på att bli bagare. Inte så mycket för att jag gillade att baka bröd och kakor, som för att jag var morgonpigg och visste att bagare steg upp väldigt tidigt för att gå till jobbet. Med en barns logik så tyckte jag att det var ett bra upplägg som jag kunde bygga en karriär på.

De planerna dog definitivt när jag kom upp i tonåren och blev lika morgontrött som alla andra tonårspojkar. I dag är jag mer av en kvällsmänniska och kan egentligen bara baka scones och kladdkaka.

När familjen bilade till Frankrike och vi färdades i fri fart på autobahn inspirerades jag av de stora lastbilsekipagen och fick för mig att jag skulle bli lastbilschaufför. Då tyckte jag att det lät som ett bra sätt att få resa mycket och se många olika länder. Jag hade fått blodad tand av vår resa. Den idén var som bortblåst när vi väl kom hem till Sverige igen en vecka senare.

Efter mycket om och men fick det bli journalist istället.