Familj

Joel Petersson: "Du kan lita på teknikens under"

Familj Artikeln publicerades
Dagens moderna mobiltelefoner är fullproppade med teknik och appar. Annat var det för 20 år sedan.
Foto:Vilhelm Stokstad / TT
Dagens moderna mobiltelefoner är fullproppade med teknik och appar. Annat var det för 20 år sedan.

Vi lever i en tid där teknikens framsteg går i raketfart och det gäller att hänga med så gott man kan, annars blir man lätt stående kvar vid vägkanten och frånåkt av resten av världen.

En snabb titt i den egna backspegeln visar att vi har kommit lång väg på kort tid. Min första mobiltelefon var en Ericsson GA 628, som jag köpte när jag var 18 år och skulle flytta hemifrån. Innan dess hade jag klarat mig bra med fast telefon och tillhörande telefonsvarare i föräldrahemmet.

628:an var en knubbig liten sak med hård plastantenn som man fick i midjan oavsett om man hade den i framfickan – det var som att gå omkring med en fjärrkontroll i byxorna – eller i ett inte så tufft hölster av plast och fuskläder på höften.

Glöm surf, kamera och spel – den här telefonen kunde man bara ringa på och knappt det. Jag är osäker på om det ens gick att sms:a på den. Den kom i svart, that's it, men ville man ha lite förändring i tillvaron gick det att byta plastplattan kring knapparna. Grönt, gult, blått och rött var typ de färger som man kunde välja på.

Det var 20 år sedan. I dag kan jag göra nästan vad jag vill på min telefon – läsa mail, kolla Facebook, ta foton och lägga ut på Instagram, betala räkningar, titta på film, köpa buss- och tågbiljett, beställa mat på krogen och konsumera nyheter. Dessutom går den att ringa och sms:a med!

Det är som Wilmer X sjunger: ”Du kan glömma dina ensamma stunder. Du kan lita på teknikens under”.

Ta det lugnt, ha det bra

Du är värd att koppla av

Luta dej lugnt tillbaka

Välj rätt apparat

Tekniken är fantastisk – när den funkar. Och handen på hjärtat; det gör den inte alltid. Då står man där med ett fånigt uttryck och kliar sig i huvudet. Många gånger är det ett mer eller mindre uppenbart fall av ”SBS” ­– ”Skit bakom spakarna”, eller ”Skit bakom skärmen” är kanske mer passande nuförtiden. Handhavandefel helt enkelt.

Men ibland är det något helt annat annat, som inte går att förstå. I förra veckan skulle det tittas på tv-serie i det Peterssonska hemmet. Amerikansk serie för att vara mer specifik. Men när avsnittet rullade igång pratade alla tyska! En snabb kontroll av övriga enheter på nätverket visade att det bara var tv:n i sovrummet som annekterats av tysken. Och det var stört omöjligt att få fram menyn för att byta språk igen. För en stund övervägde jag ett nytt tv-inköp...

Glöm all död tid!

Lägg pengarna på ny teknik

Ja, så enkelt köp dej fri

Billigt för ett fint liv

När allt annat misslyckats fick jag ta till universallösningen – rycka ut och sätta i strömsladden igen. Först då var ordningen återställd