Familj

Joel Petersson: ”En gåva utan tanke gör ingen lycklig”

Familj Artikeln publicerades
Den något klumpiga gåvan till kungen i form av blekingsekan Camilla lämnades åter och ligger nu och guppar vid Fisktorget ihop med vrakekan Klaura.
Foto: Andreas Blomlöf
Den något klumpiga gåvan till kungen i form av blekingsekan Camilla lämnades åter och ligger nu och guppar vid Fisktorget ihop med vrakekan Klaura.

Det kan vara väl värt att lägga ned lite tid och tanke på en gåva, så att man inte gör bort sig kungligt.

Inte någon kan väl ha missat att kronprinsessan Victoria för en tid sedan gästade Ronneby och inledde vårens landskapsvandringar i den lilla kurorten i Blekinge. Besöket hårdbevakades av media och såväl kommunalråd som landshövding stod i kö för att ta i hand och hälsa välkommen. Efter avklarad vandring genom staden och Brunnsskogen var det så dags att överräcka några gåvor till hennes kungliga höghet, som traditionen kräver.

Det där med officiella och formella gåvor är inte så lätt alla gånger. Det är inte helt ovanligt att givaren är mer entusiastisk över gåvan än vad mottagaren är, om man så säger.

En kollega till mig, tillika min föregångare i den här spalten, har berättat hur det i stadshuset i Ronneby förr fanns ett skåp fullt med mindre lyckade och föga tilltalande gåvor från vänorter och andra kommuner. En hel del träfigurer från Baltikum ska ha varit representerade.

Det huvudsakliga syftet med skåpet var väl knappast att visa upp alla fula gåvor som kommunen fått genom åren, men så tycks det likväl ha blivit. Om skåpet och dess innehåll fortfarande finns kvar förtäljer inte vår historia.

”Som ett minne av kronprinsessans besök i Ronneby valde Länsstyrelsen i Blekinge län alltså en gåva som tillverkats i och symboliserar grannstaden och tillika residensstaden Karlskrona.”

Åter till kronprinsessan. Inför besöket i Ronneby hade hon uttryckligen undanbett sig otympliga och skrymmande gåvor, så en 20-litersdunk med hälsobringande vatten från Ronneby brunn var att utesluta. Ronneby kommun beslöt sig sålunda för att överräcka några böcker om Ronneby och Blekinge. Passande och inget konstigt med det. För länsstyrelsens del föll dock valet på en oljelampa från Karlskrona.

Som ett minne av kronprinsessans besök i Ronneby valde Länsstyrelsen i Blekinge län alltså en gåva som tillverkats i och symboliserar grannstaden och tillika residensstaden Karlskrona. Tala om att storebror klappar lillebror på huvudet och försöker stjäla tillbaka all uppmärksamhet.

Men det kunde ju ha varit värre. Som när Victorias far i slutet av 80-talet gjorde sin eriksgata genom Blekinge och fick ett styck svårseglad blekingseka i gåva.

Som om ett långsamt och bökigt flytetyg till en regent med välkänt intresse av fart och fläkt inte vore nog så hade det dessutom fått det olyckliga namnet Camilla. Ekan må ha varit uppkallad efter dåvarande landshövdingen Camilla Odhnoff, men när det började pratas om kungens kontakter med sångerskan Camilla Henemark så var det dit de flestas tankar skulle gå.

Det bar sig inte bättre än att ekan återlämnades till Blekinge. Hon ligger nu och guppar nere vid Fisktorget i Karlskrona.