Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Joel Petersson: Joel Petersson: ”Ett nytt nytt år”

I förrgår var det den dag på året då vi svenskar äter allra mest pizza. Att svenska folket unisont frossar på denna maträtt med italienska rötter, och bänkar sig i tv-sofforna framför en riddarfilm från 80-talet, är ett tecken lika gott som något på att vi har påbörjat ett nytt år.
Joel PeterssonSkicka e-post
Publicerad 3 januari 2018
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
År 2017 har blivit år 2018, även om det lär dröja en vecka eller två innan man har lärt sig att spola sjuan i slutet och ersätta den med en ny siffra.
År 2017 har blivit år 2018, även om det lär dröja en vecka eller två innan man har lärt sig att spola sjuan i slutet och ersätta den med en ny siffra.Foto: Jon Olav Nesvold

År 2017 har blivit år 2018, även om det lär dröja en vecka eller två innan man har lärt sig att spola sjuan i slutet och ersätta den med en ny siffra. Inledningsvis kommer mycket säkert att vara sig likt, men ett nytt år är det likväl. Och med det kommer nya möjligheter.

För den som känner att det gångna året har varit ett riktigt skitår finns förhoppningen om att det nya året ska bli betydligt bättre. Och den som tycker att 2017 har varit ett bra år hoppas såklart på att lyckan ska bestå även under 2018. Oavsett vilket så är det ett nytt år, och är det något som vi svenskar överlag gillar så är det nya saker. Traditioner och gamla beprövade metoder må vara bra, men det kan ju inte slå något som är nytt och inne just nu.

Annons

I hur många andra länder finns det till exempel en särskild språkvårdsenhet på en särskild myndighet – Institutet för språk och folkminnen – som har till uppgift att hålla utkik efter nya ord som fångar den tidsanda som vi lever i just nu?

”Traditioner och gamla beprövade metoder må vara bra, men det kan ju inte slå något som är nytt och inne just nu.”

2017 års nyordslista innehåller 38 nya ord som prickar in aktuella företeelser och fenomen som behöver kunna uttryckas i tal och text. De varierar allt ifrån omvälvande och viktiga företeelser som ”#metoo” och ”viralgranska” till världsliga ting som ”fidget spinner” och ”serieotrohet” – att se ett avsnitt av en tv-serie utan att ens partner, som följer samma serie, får vara med. En sak har orden i alla fall gemensamt, och det är att de är nya.

Nya ska också de löften vara som vi ger oss själva och andra vid nyår. En ny europeisk undersökning visar att de tre vanligaste nyårslöftena i Sverige är att gå ned i vikt, sluta äta ohälsosam mat samt lära sig något nytt (det nya lockar som sagt). Enligt undersökningen är vi främst intresserade av att uppleva nya saker när vi är yngre, och övergår med åren till att försöka sluta göra vissa saker.

Borde det inte vara tvärtom? Man kan tycka att det skulle vara mer aktuellt att till exempel besöka ett nytt land (nummer fyra på listan) ju äldre man blir och de facto har allt mindre tid kvar.

Nyårslöften av positiv karaktär har dessutom större möjlighet att påverka våra liv i en ny, positiv riktning.

Sedan kan man ju också ifrågasätta nyttan av allt som är nytt, men det resonemanget sparar vi till en annan gång.

Annons
Annons
Annons
Annons