Familj

Joel Petersson: ”Ge en gris till den du har kär”

Familj Artikeln publicerades
I Tyskland ger man i och för sig varandra hjärtformad choklad och blommor, men vill man verkligen visa sin kärlek till någon ska man ge dem en gris.
Foto: Claudio Bresciani / TT
I Tyskland ger man i och för sig varandra hjärtformad choklad och blommor, men vill man verkligen visa sin kärlek till någon ska man ge dem en gris.

Den 14 februari. Det kan inte ha gått någon förbi vad det är för dag i dag. Är du redan trött på allt vad geléhjärtan och röda rosor heter? Lugn, det finns många andra sätt att fira Alla hjärtans dag och uppvakta någon du tycker om.

I Japan behöver du som man knappt lyfta ett finger under Alla hjärtans dag, för där handlar dagen om att helt och hållet skämma bort männen – och att sälja så mycket choklad som möjligt. Där finns det flera typer av choklad med olika syften. De japanska kvinnorna ger giri choco – choklad utan romantiska intentioner – till manliga familjemedlemmar, vänner, kolleger och chefer. Honmei choco är däremot ett tecken på kärlek av mer romantisk karaktär. En månad senare, den 14 mars, är det männens tur att bjuda tillbaka och uppvakta kvinnorna med choklad och annat. Den dagen kallas för White Day.

Sydkoreanerna firar Alla hjärtans dag på ungefär samma sätt som japanerna gör, men där slutar det inte med White Day. Den 14 april infaller nämligen Black Day. Då går de singlar som inte blev uppvaktade på Alla hjärtans dag eller White Day ut på restaurang ihop och äter jajangmyeonnudlar – en nudelrätt med sås av svarta bönor. För en del är det ett sätt att fira singellivet, medan andra har det som en middag för att trösta varandra och sörja att man inte har någon partner. Kanske något för de asiatiska restaurangerna i Sverige att haka på?

I Tyskland ger man i och för sig varandra hjärtformad choklad och blommor, liksom i många andra delar av världen, men vill man verkligen visa sin kärlek till någon ska man ge dem en gris. Grisen ska tydligen representera lycka och åtrå, och kan ges som exempelvis ett foto, en porslinsfigur eller choklad.

"I Tyskland ger man i och för sig varandra hjärtformad choklad och blommor, liksom i många andra delar av världen, men vill man verkligen visa sin kärlek till någon ska man ge dem en gris."

 

Under 1700-talet brukade singelkvinnor i England lägga löv på huvudkudden kvällen före Valentines Day i hopp om att drömma om sin framtida make. Gissningsvis tillämpas inte den traditionen så mycket i dag, men det går ju att väcka liv i den igen så länge man inte är rädd för att få bladlöss i sängen.

I Ghana har man knäckt koden för vad Alla hjärtans dag egentligen handlar om. Sedan drygt tio år tillbaka är den 14 februari även utsedd till nationella chokladdagen. Ghana är en av världens främsta exportörer av kakao och syftet med högtidsdagen är bland annat att visa på landets betydelse för produktionen av choklad och att locka fler turister. Ingen Alla hjärtans dag utan choklad säger man i Ghana, och det håller säkert många med om.

Själv blir det till att fira Alla hjärtans dag med att jobba hela kvällen, men jag kanske borde ge sambon en liten gris i alla fall.