Familj

Joel Petersson: "Herregud, hur svårt ska det vara att komma ihåg?"

Familj Artikeln publicerades
Kristi himmelsfärds dag – också känt som Kristi flygare – infaller på torsdagen. Det möjliggör en klämdag och lite extra ledighet.
Foto:Hasse Holmberg/TT
Kristi himmelsfärds dag – också känt som Kristi flygare – infaller på torsdagen. Det möjliggör en klämdag och lite extra ledighet.

Det är med nöd och näppe som det har blivit någon spalt denna onsdag. Dagen började så bra. Låg och drog mig lite extra i sängen, solen och temperaturen på väg upp, och en kopp kaffe på det. Sedan slog det mig – kåseriet! Det hade jag helt glömt.

Minnet är bra, men det är kort. Ännu en gång har min teflonhjärna satt krokben för mig. Ibland så tycks ingenting fastna.

Bara några timmar före deadline inser jag att jag inte har uppfyllt mina åtaganden fullt ut denna vecka. Hur kunde det bli så här? Förklaringen är enkel – nytt schema med annorlunda arbetstider i kombination med renovering av och flytt till ny lägenhet tycks tillfälligt ha formaterat den mentala hårddisken. Det är otäckt hur lätt det kan bli överbelastning i systemet och viktig information faller bort.

Två veckor höll det innan det blev grus i maskineriet. Det måste vara någon typ av rekord. Fördelen är ändå att det ger ett bra uppslag för veckan. Inget ont som inte har något gott med sig, som det brukar heta. Det är något av ett under att jag kom på det själv och tror till och med att jag undslapp mig ett "Herregud!" när det slog mig.

Annars så lever vi just nu i miraklens tid. Kristi himmelsfärds dag infaller ju i morgon. Eller Kristi flygare som det hädiskt också kallas på sina håll. Enligt nya testamentet lämnade Jesus efter återuppståndelsen jorden just denna dag och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna. Om man nu är lagd åt det religiösa hållet.

Helgdagen infaller alltid på en torsdag, vilket gör fredagen till en klämdag som möjliggör lite extra ledighet. Det uppskattas och nyttjas även av oss sekulariserade som har lämnat den kristna gemenskapen och trätt ur kyrkan. Tidigare år har jag och sambon passat på att göra vår egen himmelsfärd denna helg, dock inte så långt som till Himmelriket. Vi har nöjt oss med att flyga till London och det har varit nog så bra. Denna gång håller vi oss dock på jordytan.

En snabb sökning på nätet ger att Kristi himmelsfärd sedan mitten av 1920-talet också firas som folknykterhetens dag. Hur det står till med det i dag är lite oklart, med det har säkert blivit lite suddigare i dubbel bemärkelse.

Denna dag ansågs tidigare vara den första sommardagen i stora delar av Sverige och kallades därför bland annat "barärmdagen", eftersom kvinnor började gå med bara armar, och "första metardagen", då sommarfisket inleddes.

Jag har även hört andra benämningar som syftar på sexuella aktiviteter ute i naturen, men det kan vi lämna därhän. Sekulariserad eller ej, någon gräns för det hädiska får det ju finnas.