Familj

Joel Petersson: ”Jag behöver raketbränsle i k(r)oppen”

Familj Artikeln publicerades
Te får inte vara för svagt och mjäkigt, tycker kåsören. Starkt och kryddigt ska det vara.
Foto: JESSICA GOW / TT
Te får inte vara för svagt och mjäkigt, tycker kåsören. Starkt och kryddigt ska det vara.

Människokroppen är inte helt olik en bil, eller något annat motordrivet fordon heller för den delen. Den behöver tankas emellanåt för att kunna tuffa på. Den stora frågan är bara vad man häller i tanken.

Jag är ingen morgonmänniska och behöver därför något kraftfullt för att få igång maskineriet och rivstarta dagen. Av den anledningen brukar jag tanka kroppen med ”java” och ”mocka”, också känt som kaffe – frukostbordets motsvarighet till diesel.

På en eller två koppar kan jag köra på fram till omkring lunch, då det är dags att tanka upp på nytt. Under eftermiddagen kan det bli en påfyllning till – ibland för att det behövs, och vid andra tillfällen bara för att.

På senare tid har jag dock gått över till ett mer blandat innehåll i tanken. För att skona motorn (läs: magen) fyller jag ibland upp med te på morgnarna.

Jag har inte varit någon större tedrickare tidigare eftersom jag tyckt att mycket te varit för svagt och smaklöst för min smak. Förr har te mest varit något som jag druckit när jag har varit sjuk. Jag gillar själva idén med att kura upp i soffan med en kopp rykande te, särskilt nu på hösten, men har haft svårt att komma över att det mest smakar varmt vatten.

”Grönt örtte eller diverse fruktteer kan låta trevligt i teorin, men i praktiken är det för mjäkigt och slätstruket för min dieseltörstande gom.”

Förklaringen ligger så klart i att jag har haft fel sorts te i koppen – något som helt enkelt inte har passat mina smaklökar. Grönt örtte eller diverse fruktteer kan låta trevligt i teorin, men i praktiken är det för mjäkigt och slätstruket för min dieseltörstande gom. Jag behöver soppa med en rejäl kick.

Så vart vänder man sig när man behöver tevärldens motsvarighet till raketbränsle? England kanske? Knappast, där dricker man te med mjölk och en skiva citron. Kina eller Indien? Ingalunda, även om de är världens största producenter av just te. Nej, svaret står att finna i Tyskland.

Favoritteet just nu är nämligen något som går under namnet ”Männer Tee” – ”Te för män” – ett kraftfullt te fullproppat med kryddor, och med en pepprig smak. Sitt urlöjliga namn till trots (som om inte kvinnor också skulle kunna dricka och gilla ett kryddstarkt te) så faller det mig på läppen och har tillräckligt med kraft för en nödvändig kickstart. Tråkigt nog har det visat sig vara svårt att få tag i på den svenska marknaden.

Det bär sig alltså inte bättre än att jag tvingas be släkt, vänner och bekanta om att plocka upp en kartong eller två när de har ärenden nere på kontinenten. Just nu är det svärmor som får agera kurir från Förbundsrepubliken Tyskland.

Vad gör man inte för att få sitt nödvändiga bränsle?