Familj

Joel Petersson: ”Jag har kommit till insekt med hotellbranschen”

Familj Artikeln publicerades
Med ett insektshotell kan insekterna få tak över huvudet och övervintra under de kalla månaderna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Med ett insektshotell kan insekterna få tak över huvudet och övervintra under de kalla månaderna.

Av jordens i dag omkring 1 335 000 kända djurarter utgör insekterna cirka 900 000 av dem.

Deras förmåga att anpassa sig och utnyttja olika slags nischer gör att man kan hitta dem i stort över hela jorden, och vissa specialiserade arter har till och med gjort Antarktis till sitt hem.

De senaste åren har jag – och säkert fler med mig – kommit till insikt om betydelsen av en och annan insekt. Många av dem är livsviktiga och fyller en stor funktion.

Insekter som pollinerar är en förutsättning för bland annat fruktodling världen över och honungsproducerande bin används som nyttodjur. Andra insekter betraktas däremot som skadedjur, exempelvis parasiter som löss och vägglöss, sjukdomsbärare som myggor och flugor, samt insekter som försämrar jordbruksproduktionen som exempelvis gräshoppor.

”Det finns saker man kan göra som enskild individ för att minska skadorna. Därför planerar jag nu att ge mig in i hotellbranschen.”

Vi människor ser oss gärna som skapelsens krona, och det är väl inte att sticka ut hakan att säga att vi är den livsform som troligen vet mest och har störst kollektiv kunskap. Däremot vet vi knappast bäst, det har vi tydligt bevisat genom vårt agerande.

Att leka gud och inte bara rubba känsliga ekosystem utan till och med våldsamt skaka om dem börjar vi nu se konsekvenserna av. Utan hjälpsamma insekter som bin, fjärilar och humlor kommer livet bli betydligt jobbigare, om inte omöjligt, att leva.

Men det finns saker man kan göra som enskild individ för att minska skadorna. Därför planerar jag nu att ge mig in i hotellbranschen. Men det är inte stressade affärsmän eller slutkörda barnfamiljer som ska checka in på mitt hotell utan hårt arbetande insekter. På insektshotell och i särskilda insektsholkar kan insekterna flytta in, bo och övervintra om de har svårt att hitta tak över huvudet någon annanstans.

Jag undrar hur det kommer att fungera i receptionen och hur incheckningen på hotellet kommer att gå till. Kanske något i stil med det här:

– Herr Humla, så trevligt att ha er tillbaka. Stannar ni som vanligt över vintern?

– Ja, när det blir varmare så flyger jag vidare. Ni vet vad man säger; gräset är verkligen grönare och blommorna sötare på annat håll.

– Jobbar ni kvar i pollenbranschen?

– Det vore dumt att göra någonting annat nu när det växer så att det knakar.

Till exempel. Eller kanske så här:

– Jag skulle vilja framföra ett klagomål. Det är flugor på rummet.

– Jag ber så mycket om ursäkt men vi är fullbelagda, så ni måste dela rum.

Mardrömmen att checka in måste nog ändå vara ett par bönsyrsor på bröllopsresa. I nio fall av tio så lär det sluta i sexualmord och kannibalism uppe på rummet. Jobbigt att städa den bröllopssviten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.