Familj

Joel Petersson: ”Kampen om järntronen har börjat – igen”

Familj Artikeln publicerades
I söndags hade tv-serien Game of Thrones världspremiär för nya, sista och troligtvis mest efterlängtade säsongen.
Foto: HBO/AP
I söndags hade tv-serien Game of Thrones världspremiär för nya, sista och troligtvis mest efterlängtade säsongen.

Tro det eller ej, så här i mitten av april och allt, men vintern är i antågande. I alla fall om vi ska tro hus Starks olycksbådande motto.

Och det lär bli en hel del av den klagosången de närmaste veckorna.

Kampen om järntronen har nämligen börjat på nytt. Endast den som har levt i exil på den norra sidan om den stora muren, till hjässan begravd i snö, kan ha missat att succéserien Game of Thrones har rullat i gång igen.

I söndags var det världspremiär för nya säsongen av tv-sagan som plötsligt gjort var och varannan fantasyskeptiker till en övertygad troende av genren. Förutsatt att det då är i HBO:s blodiga, oförlåtande och i ärlighetens namn rätt avklädda tappning.

Men det får ju finnas gränser för fantasifostren också.

Drakar? Check! Årstider som varar i åratal? Check! Kyliga odöda som leder en här med djupfrysta zombies mot sydligare breddgrader? Check!

Kvinnor i maktposition som styr sitt eget och världens öde? Mnja, där tycks gränsen gå för vissa tittare om man ser till vad som har skrivits på diverse forum under de år som tv-serien har rullat.

En inte obetydande del av huvudpersonerna i Game of Thrones, tillika individer med makt och inflytande att påverka sin omvärld, är kvinnor och det har fått vissa män att sparka bakut som en otämjd dothrakisk häst och helt tappa fattningen.

”Orealistiskt” och ”inte historiskt korrekt” är några av de omdömen som yttrats. Stora ord att svänga sig med då det handlar om en fiktiv berättelse med övernaturliga inslag, som utspelar sig i en helt påhittad värld. Klassiskt fall av att kasta sten i glashus, skulle jag vilja säga.

”Kyliga odöda som leder en här med djupfrysta zombies mot sydligare breddgrader? Check!”

George R R Martin, författaren bakom romanerna som ligger till grund för tv-serien, har utan större omsvep sagt att han har hämtat stor inspiration till sin berättelse från Rosornas krig. Då pratar vi inte om kampen mellan några tonåringar i Astrids Lindgrens bokserie om Kalle Blomkvist utan om serien av inbördeskrig mellan ätterna av husen Lancaster och York under andra halvan av 1400-talets England.

Tv-seriens säsonger har sedan en tid tillbaka hunnit köra om GRRM:s böcker och berättar numera sin egen tolkning av historien om Westeros. Min bror blev så besviken av manusförfattarnas avvikelse från originalberättelsen att han redan efter säsong två la ned tv-tittandet och nu endast följer sagan i bokform, typ var sjätte, sjunde år när det kommer ut en ny.

Oavsett hur slutet på tv-serien blir så lär många bli besvikna. I synnerhet om man förväntar sig ett klassiskt Hollywood-slut där rättvisan segrar och bara skurkarna dör. Det är ju trots allt en HBO-serie…

Och skulle det mot all förmodan bli på det viset så lär nog ännu fler bli förbannade och besvikna…

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.