Familj

Joel Petersson: "Mat ska inte smaka schampo"

Familj Artikeln publicerades
Koriander smakar tvål och schampo. Det tycker i alla fall Sydöstrans kåsör.
Foto:SÖREN ANDERSSON / TT
Koriander smakar tvål och schampo. Det tycker i alla fall Sydöstrans kåsör.

Det finns två typer av människor här i världen – de som inte har något emot färsk koriander och de som skyr det som pesten. Undertecknad tillhör de senare.

I fredags bestämde jag och några kollegor oss för att äta lunch ute och som ofta var det stor osäkerhet och tvekan kring vart vi skulle gå. Jag var nog den som tvekade längst.

Ganska tidigt föreslogs det att vi skulle gå på den lokala indiska restaurangen. Jag gillar egentligen indiskt i grund och botten. Naanbröd, currygryta och tandoorikyckling är smaskens. Det är bara ett problem – indiska kockar överlag kryddar gärna de flesta rätter med färsk koriander, vilket jag har svårt att förstå. Och ännu svårare att äta, eftersom jag mest tycker att det smakar tvål eller schampo. Kalla mig gammalmodig, men tvål och schampo hör hemma i badrummet och inte i köket.

Men hur kan denna bladört vara en sådan vattendelare? Som så mycket annat visar det sig ha med våra gener att göra.

En amerikansk studie i början av 2000-talet kom fram till att en väl utvecklad doftreceptorgen av sorten OR6A-2 var gemensamt för de som ogillar koriander. OR6A-2 reagerar tydligen på aldehydkemikalier, som är de doftämnen som ger koriander dess typiska doft och smak. Är man känslig för dessa kan korianderns citrushet uppfattas som tvålig och motbjudande.

Alltså är det inte mig det är fel på, utan mina gener. Det förklarar dock inte varför jag inte heller gillar banan, bostongurka och sill...

Den stora fördelen med att vara vuxen är att man får fatta sina egna beslut och i stort göra vad man vill så länge det inte är olagligt och/eller skadar någon. Vill man inte äta något så behöver man inte. Det finns inte heller någon mening med att testa något som man redan vet att man inte tycker om. Spara istället de övertalningsförsöken till barnen, som har mindre livserfarenhet.

Tvålig eller inte – redan tidiga läkare, som den gamle greken Hippokrates, sägs ha använt koriander för sina medicinska egenskaper. Nutida forskning pekar på att koriander kan stimulera insulinproduktionen, sänka ett högt kolesterolvärde och hjälpa män med prostataproblem – något alla herrar bör fundera över ju äldre de blir. Det är ju typiskt att det som ska vara så bra för en också ska vara så fruktansvärt äckligt.

Hur det gick med fredagsmaten? Jo, tackar som frågar, det blev faktiskt lunch på den indiska restaurangen till slut. Och det smakade väldigt bra – så länge man undvek koriandern.