Familj

Joel Petersson: "Nu är det jul igen"

Familj Artikeln publicerades
Många butiker börjar tidigt med julskyltningen.
Foto:Henrik Montgomery / TT
Många butiker börjar tidigt med julskyltningen.

I dag är det den 13 september. Det är fortfarande långt tid kvar till julafton. 102 dagar närmare bestämt.

Handlarna är dock av en annan åsikt. För många av dem har julsäsongen precis börjat. För flera butiker har startskottet för julhandeln redan gått, samtidigt som restaurangerna har börjat annonsera om de årliga julborden.

En butik i Västerås satte redan i fredags igång med att sälja lussekatter till saffranssugna handlare. Den officiella säljstarten inom koncernen är inte förrän vecka 44, men man kunde inte hålla sig. Butikschefen förklarade det med att ”kunderna tycker det är en kul grej”. En annan butikskedja i Karlstad var ännu mer på hugget. De började kränga lussebullar redan vid månadsskiftet augusti-september.

En tredje affär uppåt landet började julskylta redan för ett par veckor sedan. Det uppmärksammades av riksmedia och ledde till såväl glada tillrop som upprörda röster.

Ska man tjäna pengar gäller det tydligen att hörsamma Just D:s bevingade ord – ”Nu är det jul igen” – och vara ute i god tid. Det vore ju tråkigt om folk hann tröttna på plasttomtar, pepparkakor och julsånger innan jul...

På tal om att tröttna; i mitten av 2000-talet jobbade jag en tid i butik och sålde vitvaror och hushållsmaskiner. När man under ett arbetsskift i december hört ”Feliz Navidad” spelas om och om och om igen var det inte utan att man fick något tomt i blicken och drömde sig bort till sommarrean.

Var tid och säsong har sin charm och det är lite trist att föregå dem så pass att en del av glädjen och magin försvinner. Just nu går vi direkt från kräftskivan till julbordet och byter skaldjur och snaps mot skinka och julmust – och snaps.

I förra veckan tittade jag igenom flera avsnitt av en gammal komediserie och ett av dem var ett julavsnitt. Det vore fel att påstå att jag inte längtade efter julen och ett traditionellt helgfirande med gran, klappar, dekorationer och julmat, men det betyder inte att jag vill ha jul redan nu.

Hösten är inte min favorit av årstiderna, men det är något speciellt även med den. Även om vi inte har någon stor högtid och ledighet att se fram emot, som påsk och jul, så händer det ju mycket annat. Skördefester arrangeras lite varstans, samtidigt som det är högsäsong för svamp ute i skogen, och naturen byter om till en kraftfull och färgstark ny dräkt. När regnet piskar på fönstret och höststormarna tjuter, vad passar då bättre än att samla släkt och vänner för lite spel- eller filmkvällar.

Julen kommer lika säkert varje år. Det finns ingen anledning att jäkta.