Familj

Joel Petersson: ”Raka vägen till Lycksele. Eller var det Cincinnati?”

Familj Artikeln publicerades
Cincinnati är inte riktigt samma sak som Lycksele.
Foto: Al Behrman
Cincinnati är inte riktigt samma sak som Lycksele.

Hurra, hurra, i dag är ingen vanlig dag, för i dag är det den 19 december. Jaha, vad är det för speciellt med det tänker ni då. Jo, det ska jag berätta för er.

När man ska skriva kåseri och har svårt att komma på vad man ska skriva om så kan man antingen skriva om hur svårt det är att komma på vad man ska skriva om, eller så kan man ta en titt i kalendern och se vad det kan ge.

Jag har gjort det senare denna vecka. Den 19 december visar sig då vara den dag då Sverige undertecknade Schengenavtalet om passfrihet… Inte det enklaste och roligaste att jobba med alltså.

Men den nittonde denna månad visar sig också vara den 353:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Det är bättre än inget.

”Det finns en anledning till att undertecknad jobbar med bokstäver och inte med siffror.”

Det första som var och en kan se är att 353 är ett palindromtal, det vill säga ett tal som ser likadant ut bakifrån som framifrån, exempelvis 101 och 484. 353 är även ett primtal – och ett defekt tal. Att googla defekt tal ger ingen vidare hjälp. Det finns en anledning till att undertecknad jobbar med bokstäver och inte med siffror.

Defekt tal eller inte, en sökning på nätet ger ändå ett och annat matnyttigt, som är långt ifrån defekt:

• På text-tv, sidan 353, hittar vi tabellen för superligan i innebandy för damer. Bara en sådan sak.

• Länsväg 353 i Sverige går sträckan Nordmaling–Bjurholm–Lycksele. Ej att förväxla med Ohio state route 353 i USA. Ska man till Lycksele vill man ju ogärna hamna i Cincinnati, eller hur?

• Busringer du till landsnummer 353 så gäller det att damma av den gamla skolengelskan, för då hamnar du hos någon på Irland.

• Blankett 353 på Skatteverket handlar om traktamente i byggbranschen. Det skulle man i och för sig kunna bygga vidare på…

• Regionbuss linje 353 rullar i Jönköpings län mellan Vetlanda och Virserum. Bra att veta om man vill boka en biljett för att se Lena Philipssons födelseort. På tal om Jönköping med omnejd så är 353 TrioBrake en motorsågsmodell från Husqvarna. Träiga fakta eller inte, det bestämmer du.

• På Kartbutiken.se är 353 en karta från Michelin över Lombardiet i Italien. Nyttiga fakta om du vill drömma dig bort och redan nu planera sommarens semester.

Låt oss stanna där, det kan räcka mer än väl.

Nästa vecka utgår veckans kåseri med anledning av att Sydöstran inte utkommer med någon papperstidning den 26 december. E-tidning och webb blir det likaväl, som vi har vant oss vid vid det här laget. Så nästan gång vi möts i den här spalten så är det 2019.

Undrar vad man får om man googlar på det?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.